Παιδική ατοπική δερματίτιδα & όξινο γλουταμικό νάτριο: Ο ρόλος του στη θεραπεία - εξέλιξη της νόσου

Μια νέα επιστημονική μελέτη - ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Comprehensive reviews in Food Science and Food Safety, ένα από τα δύο παγκοσμίως κορυφαία περιοδικά με θέμα την ασφάλεια των τροφών. Στόχος της δημοσίευσης είναι η ανάδειξη των κινδύνων υγείας που σχετίζονται με τη χρόνια κατανάλωση του Όξινου Γλουταμικού Νατρίου ή MSG.

Το συστατικό MSG βρίσκεται κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα με γεύση ουμάμι (π.χ. σόγια σως) η οποία περιγράφεται καλύτερα ως «πικάντικη», «νόστιμη», ή ως «γεύση ζωμού κρέατος». Παρά το γεγονός ότι οι οργανισμοί ασφαλείας τροφίμων το θεωρούν ασφαλές (επειδή η τοξικότητά του παρατηρείται σε πολύ μεγάλες δόσεις), αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η μακροχρόνια χρήση του συνδέεται με δυσμενή συμπτώματα.

Τη δεκαετία του 1960 τα συμπτώματα που εμφανίζονταν σε ανθρώπους που είχαν καταναλώσει γεύματα ασιατικής κουζίνας χαρακτηρίστηκαν για πρώτη φορά ως το «σύνδρομο του Κινέζικου εστιατορίου».

Στην ανασκόπηση συμμετείχαν Καθηγητές από Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αμερικής, της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας, σε συνεργασία με τον Dr Τσουκαλά και τη Metabolomic Medicine. Αναγνωρίστηκαν 76 επιστημονικές μελέτες από τη Βιβλιογραφική βάση της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των Η.Π.Α (NCBI-Pubmed), εκ των οποίων οι 40 ήταν κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές αναφέρουν ευρήματα καρδιοτοξικότητας, ηπατοτοξικότητας, υπογονιμότητας, νευροτοξικότητας, καρκινογένεσης, εμβρυικής υπανάπτυξης, παχυσαρκία, φλεγμονώδεις νόσους, ατοπική δερματίτιδα και πόνους όπως πονοκέφαλο και μυϊκό άλγος.

Η ομάδα της μελέτης καταλήγει ότι η βιβλιογραφία υποδεικνύει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στη υγεία, όμως η έλλειψη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους δεν έχουν επιτρέψει την αιτιολογική συσχέτιση της κατανάλωσης του MSG με την υγεία.

Στο 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παιδιατρικής στο Βερολίνο, ο Dr Δημήτρης Τσουκαλάς παρουσίασε κλινικές περιπτώσεις παιδιών ηλικίας από 6 μηνών με καταγωγή από την Κορέα, τα οποία έπασχαν από εκτεταμένη και προχωρημένη ατοπική δερματίτιδα (κάλυψη πάνω από 50%). Τα παιδιά αυτά λάμβαναν τοπική αντισταμινική και αντιφλεγμονώδη θεραπεία.

deltio

Πέρα από το ιατρικό και το διατροφικό ιστορικό τους, λήφθηκε υπόψιν και το μεταβολικό τους προφίλ με τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων μεταβολομικής. Τα παιδιά έλαβαν θεραπεία διάρκειας 3 έως 6 μηνών με συμπληρώματα διατροφής και στοχευμένες διατροφικές παρεμβάσεις, ώστε να αποκατασταθεί η βιοχημική ισορροπία, να σταματήσει η φλεγμονή και να επουλωθούν οι δερματικές βλάβες. Η ταχύτητα αποκατάστασης και επούλωσης ήταν σημαντική.

Η κλινική ομάδα παρατήρησε ότι τα παιδιά και οι μητέρες (για όσα παιδιά θήλαζαν) λάμβαναν μεγάλη ποσότητα ρυζιού (5 φορές την ημέρα) καθώς και ενισχυτικών γεύσης (όπως ζάχαρη και Όξινο Γλουταμικό Νάτριο - MSG). Η μείωση της λήψης αυτών των συστατικών ήταν καθοριστικός παράγοντας της βελτίωσης της κλινικής εικόνας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες θα εξετάζουν την κατανάλωση του MSG μέσω των τροφών και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.