ΥΓΕΙΑ

Νόσος του Lyme και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξετε

Η νόσος του Lyme ή αλλιώς Βορρελίωση προκαλείται από βακτήρια, τα οποία μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω του τσιμπήματος από ένα συγκεκριμένο τσιμπούρι.

Νόσος του Lyme και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξετε

Τα συμπτώματά της εκδηλώνονται σταδιακά και συνήθως εμφανίζονται με τη μορφή εξανθήματος. Παρόλα αυτά, η νόσος μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιοτικά, ενώ όσον αφορά στις εγκύους οι πιθανότητες μετάδοσης μέσω του πλακούντα στο αγέννητο παιδί τους είναι σχετικά χαμηλές.

Πιο συγκεκριμένα, μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 στο περιοδικό PLoS One, εξέτασε όλες τις δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες τα τελευταία 30 χρόνια σχετικά με τη νόσο του Lyme κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το συμπέρασμα ήταν ότι ενώ η μετάδοση μέσω του πλακούντα μπορεί να συμβεί, ο κίνδυνος είναι σχετικά χαμηλός και τα αποτελέσματα των εμβρύων που επηρεάστηκαν ήταν επίσης χαμηλά. Για τις μητέρες που ήταν υγιείς ή λάμβαναν αντιβιοτικά για οξεία συμπτώματα της νόσου, ο κίνδυνος ήταν ακόμα χαμηλότερος.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι πολύ εξοικειωμένο με τα μικρόβια που φέρουν τα τσιμπούρια. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος είναι υγιής, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα τον προστατεύσει από τα περισσότερα μικρόβια που μεταδίδουν τα τσιμπούρια. Αντίθετα, ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει τις πιθανότητες αντιμετώπισης προβλημάτων στην εγκυμοσύνη.

Ακολουθούν μερικές υγιεινές συνήθειες για την ενίσχυση και προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις έγκυες γυναίκες, αλλά και για τον καθένα.

Προτιμήστε τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα

Μία υγιεινή διατροφή για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος θα πρέπει να επικεντρώνεται σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, άφθονα λαχανικά και καλά λιπαρά. Καταναλώστε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και προσπαθήστε να περιορίσετε την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων και ανθυγιεινών λιπών, που μπορούν να οδηγήσουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στη συνεχή αύξηση των επιπέδων της, που καταστέλλει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καθαρίστε το περιβάλλον σας

Οι τοξίνες όλων των ειδών - παρασιτοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, πλαστικά και άλλα - καταστέλλουν επίσης τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Μειώστε την έκθεσή σας σε περιβαλλοντικές τοξίνες όταν αυτό είναι δυνατό, επιλέγετε βιολογικά τρόφιμα και προτιμήστε τα μη τοξικά προϊόντα καθαρισμού και ομορφιάς.

egkios

Χαλαρώστε

Η πολυπλοκότητα της σύγχρονης ζωής προκαλεί ένα ορισμένο επίπεδο διάχυτης έντασης. Όταν το σώμα βρίσκεται σε μία συνεχή κατάσταση επιφυλακής, όλα τα συστήματά του, και ιδιαίτερα οι λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, υπολειτουργούν. Υιοθετήστε μερικές καθημερινές τεχνικές μείωσης και διαχείρισης του άγχους, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, το περπάτημα στην ύπαιθρο, ή ακόμα και ο ύπνος.

Κινηθείτε

Οι περισσότεροι ακολουθούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής και η παρατεταμένη αδράνεια είναι πραγματικά επιβλαβής για το σώμα. Σχετίζεται με ανοσολογική δυσλειτουργία, μειωμένη ροή αίματος, κατακράτηση τοξινών και πολλά ακόμη προβλήματα. Με την άσκηση μπορείτε να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα και να βοηθήσετε στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας.

Πηγή: mindandbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Ποιες ασθένειες μεταδίδουν τα τσιμπούρια – Πώς θα προστατευτείτε

Η διάσημη μητέρα σπάει τη σιωπή της: «Τα παιδιά μου έχουν την ίδια νόσο με εμένα!»

Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες (vid)

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019 και τα Αποτελέσματα Εκλογών της 7ης Ιουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019