ΥΓΕΙΑ

Σπίλοι: Πώς θα τους ελέγξετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν σπίλους, οι οποίοι αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.

Σπίλοι: Πώς θα τους ελέγξετε

Συνήθως είναι ακίνδυνοι και ασυμπτωματικοί και εμφανίζονται λόγω της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις που οι σπίλοι μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση μελανώματος.

Τα καρκινώματα του δέρματος διακρίνονται σε επιθηλιακά, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν, ή κακοήθη, τα οποία αποτελούν την πιο επιθετική μορφή καρκίνου. Αν όμως διαγνωστούν εγκαίρως, μπορούν να αντιμετωπιστούν. Σε διαφορετική περίπτωση, αν έχουν ήδη εξαπλωθεί, μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρα.

Οι άνθρωποι πρέπει να ελέγχουν το δέρμα τους κάθε 3-4 μήνες. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η χαρτογράφηση των σπίλων του σώματος μία φορά τον χρόνο, από την ηλικία των 18 ετών.

Συγκεκριμένα, πρέπει να ελέγχεται κατά πόσον υπάρχουν νέες κρεατοελιές ή αν οι υπάρχουσες έχουν αλλάξει σχήμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ασυμμετρία, ακανόνιστο περιθώριο ή χρώμα ή αλλαγή μεγέθους.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να εμφανίζονται νέοι σπίλοι, αλλά εάν διαπιστώσετε ότι κάποιος από αυτούς έχει διαφορετικό σχήμα, θα μπορούσε να είναι μελάνωμα. Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει στον έλεγχο και να σας ενημερώσει σχετικά με τη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, για την πρόληψη, πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, να φοράτε καπέλο και γυαλιά και να χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Πηγή: theguardian.com

Διαβάστε επίσης:

Ελιές με τρίχες: Πότε η αφαίρεσή τους είναι επικίνδυνη