ΥΓΕΙΑ

Μηλόξυδο: Γιατί δεν πρέπει να εφαρμόζεται στα ηλιακά εγκαύματα

Το μηλόξυδο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές για την αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων, λόγω της αντιβακτηριδιακής του δράσης, όπως αναφέρει η δερματολόγος Melissa Kanchanapoomi Levin.

Μηλόξυδο: Γιατί δεν πρέπει να εφαρμόζεται στα ηλιακά εγκαύματα

Πολλοί «οπαδοί» του ισχυρίζονται επίσης ότι βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων (π.χ. λιπαρό δέρμα), όταν εφαρμόζεται απευθείας ή όταν αποτελεί συστατικό σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας.

«Λέγεται ότι το μηλόξυδο είναι χρήσιμο για ποικίλες δερματικές καταστάσεις, επειδή βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και έχει αντισηπτικές ιδιότητες», αναφέρει ο Joshua Zeichner, διευθυντής καλλυντικών και κλινικών ερευνών στη δερματολογία στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. «Έχει όξινο pH, και για αυτό χρησιμοποιείται ως φυσικό τονωτικό για την επιδερμίδα». Επιπλέον, το μηλόξυδο είναι υψηλό σε πηκτίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει το φραγμό του δέρματος και να μειώσει τη φλεγμονή, όπως προσθέτει ο Δρ. Levin.

Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλο για το πρήξιμο που προκαλείται από το ηλιακό έγκαυμα. «Το μηλόξυδο μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία προβλημάτων όπως η πιτυρίδα, ωστόσο δεν το συνιστώ για τα ηλιακά εγκαύματα», τονίζει ο Δρ. Zeichner. Αν το εφαρμόσετε στην ταλαιπωρημένη, κοκκινισμένη επιδερμίδα σας πιθανότατα θα επιδεινώσει το κάψιμο, προκαλώντας σοβαρότερο ερεθισμένο ή ακόμα και χημικά εγκαύματα.

Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ήπια καθαριστικά δέρματος για να απομακρύνετε το αντηλιακό. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για να σας προτείνει την κατάλληλη κρέμα που θα ανακουφίσει και θα ενυδατώσει την επιδερμίδα σας.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Μηλόξυδο: 10 εκπληκτικές χρήσεις για την επιδερμίδα και τα μαλλιά σας (pics)