ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Πώς σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα

Ένα στέλεχος του ιού του κοινού κρυολογήματος μπορεί να μολύνει και να σκοτώσει κύτταρα καρκίνου της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Πώς σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα

Όλα τα συμπτώματα της νόσου εξαφανίστηκαν σε έναν ασθενή και σε άλλους 14 υπήρχαν ενδείξεις ότι τα καρκινικά κύτταρα είχαν εξοντωθεί. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Surrey δήλωσαν ότι ο ιός θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία για τον καρκίνο και να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισής του.

Ο μη επεμβατικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο 10ος πιο κοινός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περίπου 10.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Οι τρέχουσες θεραπείες για αυτόν τον τύπο καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι επεμβατικές ή μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές τοξικές παρενέργειες. Η συνεχής, δαπανηρή παρακολούθηση είναι απαραίτητη για να ελέγχεται ότι ο καρκίνος δεν έχει επιστρέψει μετά τη θεραπεία.

Σε αυτή τη μελέτη, 15 ασθενείς με τη νόσο έλαβαν τον ιό coxsackie (CVA21) μέσω ενός καθετήρα μία εβδομάδα πριν από τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όγκων. Όταν δείγματα ιστών αναλύθηκαν μετά από χειρουργική επέμβαση, υπήρχαν ενδείξεις ότι ο ιός στόχευσε και εξόντωσε καρκινικά κύτταρα στην ουροδόχο κύστη. Από τη στιγμή που αυτά τα κύτταρα είχαν πεθάνει, ο ιός είχε αναπαραγάγει και μολύνει άλλα καρκινικά κύτταρα, αλλά όλα τα άλλα υγιή κύτταρα παρέμειναν άθικτα.

Αυτό που κάνει ο ιός είναι εξαιρετικό, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Prof Hardev Pandha, από το Πανεπιστήμιο του Surrey και το Νοσοκομείο Royal Surrey County.

«Ο ιός εισέρχεται μέσα στα καρκινικά κύτταρα και τα σκοτώνει, ενεργοποιώντας μία πρωτεΐνη, και αυτό οδηγεί στην ενεργοποίηση άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για να έρθουν και να συμμετέχουν στη διαδικασία», ανέφερε.

Κανονικά, οι όγκοι στην κύστη είναι «κρύοι», επειδή δεν έχουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο. Αλλά η δράση του ιού τους κάνει «ζεστούς», προκαλώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο καθηγητής Pandha ανέφερε ότι ο ίδιος ιός είχε δοκιμαστεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που μελετήθηκε σε κλινική δοκιμή για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

«Η μείωση του φορτίου του όγκου και ο αυξημένος θάνατος των καρκινικών κυττάρων παρατηρήθηκε σε όλους τους ασθενείς και απομάκρυνε κάθε ίχνος της νόσου σε έναν ασθενή μετά από μόλις μία εβδομάδα θεραπείας, δείχνοντας την πιθανή αποτελεσματικότητα της μεθόδου», δήλωσε.

Πηγή: bbc.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Για ποια μορφή καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο