ΥΓΕΙΑ

Αυτό είναι το αφέψημα για καλύτερο ύπνο

Το χαμομήλι έχει συνδεθεί με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, για αυτό και χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό σε διάφορα φάρμακα και προϊόντα ομορφιάς.

Αυτό είναι το αφέψημα για καλύτερο ύπνο

Το αφέψημα του δημοφιλούς βοτάνου, έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, καθώς είναι γνωστό για τη χαλαρωτική του δράση, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Αν και δεν περιέχει καφεΐνη, οι χαλαρωτικές του ιδιότητες προέρχονται από την απιγενίνη, η οποία είναι μία χημική ουσία που βρίσκεται στο φυτό.

Μία μελέτη διαπίστωσε πολλά οφέλη του αφεψήματος χαμομηλιού στις νέες μητέρες. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας, συνολικά 80 νέες μητέρες με κακή ποιότητα ύπνου έπρεπε να πίνουν ένα φλιτζάνι χαμομήλι την ημέρα για δύο εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μητέρες που κατανάλωναν το συγκεκριμένο ρόφημα είχαν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ύπνου όπως και μικρότερα ποσοστά κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Μπορεί να μην υπάρχουν αρκετές μελέτες που να εξετάζουν πώς το χαμομήλι συμβάλλει στη βελτίωση ποιότητας του ύπνου, αλλά πολλοί το θεωρούν χαλαρωτική επιλογή.

Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της χρόνιας αϋπνίας

Μία άλλη μελέτη εξέτασε το εκχύλισμα χαμομηλιού ως θεραπεία για τη χρόνια αϋπνία. Αντί να πίνουν τσάι, οι συμμετέχοντες λάμβαναν ένα χάπι εκχυλίσματος χαμομηλιού ή ένα χάπι placebo για ένα μήνα. Οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων σε συνολικό χρόνο ύπνου κάθε νύχτα ήταν μικρές, ωστόσο η ομάδα που κατανάλωνε χαμομήλι ανέφερε ότι ήταν σε θέση να κοιμηθεί σχεδόν 15 λεπτά ταχύτερα και ότι ξυπνούσε λιγότερο τη νύχτα σε σχέση την ομάδα που έλαβε το χάπι placebo.

Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου

Μελέτες έχουν δείξει ότι το αφέψημα χαμομηλιού μπορεί να είναι επωφελές για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, του προστάτη, του μαστού και των ωοθηκών. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι το εκχύλισμα από το φυτό χαμομηλιού αναστέλλει την ανάπτυξη αυτών των καρκινικών κυττάρων χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα.

Μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή του δέρματος

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι ένα όφελος που μπορείτε να αποκομίσετε από την κατανάλωση ενός ροφήματος με χαμομήλι. Ωστόσο, το εκχύλισμα χαμομηλιού προστίθενται συχνά σε καλλυντικά προϊόντα και προϊόντα φροντίδας του δέρματος, όπως λοσιόν και κρέμες για την ενυδάτωση και τη μείωση της φλεγμονής.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Χαμομήλι: 7 σημαντικά οφέλη για την υγεία (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ