ΥΓΕΙΑ

Φαρμακείο διακοπών: Δείτε τι πρέπει να περιέχει

Μία σίγουρη θέση στη βαλίτσα των καλοκαιρινών διακοπών θα πρέπει να έχει το φαρμακείο με τα είδη πρώτων βοηθειών, επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Φ.Σ.Θ.).

Φαρμακείο διακοπών: Δείτε τι πρέπει να περιέχει

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης, «τα προϊόντα που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας είναι φυτικό εντομοαπωθητικό, κρέμα, τζελ ή stick για τα τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή από επαφή με μέδουσες και φυτά, αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος και καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα».

«Δεν ξεχνάμε ποτέ να εφαρμόζουμε το αντηλιακό σε πρόσωπο και σώμα επαναλαμβάνοντας συχνά τη διαδικασία. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη, ενώ οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν ποτέ τα παιδιά στον ήλιο χωρίς φανελάκι και καπελάκι», συμβουλεύει ο κ. Ευγενίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καλό είναι οι παραθεριστές να έχουν πάντα μαζί τους βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο και αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση πιθανών τραυματισμών.

«Επιπλέον καλό είναι να εφοδιαστείτε με παυσίπονα ή αντιπυρετικά χάπια, ενώ για να αντιμετωπίσετε ενοχλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία και πόνο, πριν την αναχώρησή σας συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας. Μάλιστα, αν έχετε σκοπό να κάνετε κάποιο μεγάλο ή και δύσκολο ταξίδι, μην ξεχάσετε να ζητήσετε από τον φαρμακοποιό σας κάποιο σκεύασμα για τη ναυτία», επισημαίνεται από τον Φ.Σ.Θ..

«Φροντίστε να έχετε μαζί σας οφθαλμικές σταγόνες για τον ερεθισμό από τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας και τσιμπιδάκι φρυδιών το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετε για να βγάλετε αγκάθια από αχινούς ή κεντρί μέλισσας», τονίζει ο κ. Ευγενίδης.

Ο ίδιος επισημαίνει και την ιδιαίτερη προσοχή που απαιτούν η μεταφορά και η αποθήκευση των φαρμάκων. Όσα χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται σε τσάντα στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, να τα βάλετε σε ψυγείο ή όσο είστε στη θάλασσα να τα έχετε σε σκιερό μέρος μαζί με τις παγοκύστες. Σε γενικές γραμμές όλα τα φάρμακα χρειάζονται φύλαξη σε ειδικές συνθήκες με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη είτε στην παραλία είτε μέσα στο αυτοκίνητο.

Το κόστος του φαρμακείου του ταξιδιώτη μπορεί να φτάνει κατ' εκτίμηση και ενδεικτικά τα 65 ευρώ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: Μέτρα πρόληψης ατυχημάτων και τραυματισμών στο νερό

Καλοκαιρινές διακοπές: Πότε έχουν επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών