ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Ο διαβήτης συνοδεύεται από μακροπρόθεσμες επιπλοκές, τουλάχιστον μία από αυτές όμως, η καρδιακή ανεπάρκεια, αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Διαβήτης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Η διαφορά στον κίνδυνο ήταν ακόμη μεγαλύτερη για τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 1.

«Η ανασκόπηση στοιχείων για 12 εκατομμύρια ανθρώπους δείχνει ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, η αύξηση όμως είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες απ' ότι τους άνδρες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Toshiaki Ohkuma, επίτιμος διδάκτωρ στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας.

Ο διαβήτης τύπου 1 συσχετίστηκε με κατά 5,15 φορές υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στις γυναίκες και 3,47 φορές υψηλότερο κίνδυνο στους άνδρες, που σημαίνει 47% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, εξηγούν οι ειδικοί.

Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2, τον πιο κοινό τύπο διαβήτη, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Οι άνδρες με διαβήτη τύπου 2 είχαν 1,74 φορές υψηλότερο κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας είναι κατά 9% υψηλότερος για τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι διαφορετική από το έμφραγμα. Κατά τη διάρκεια του εμφράγματος, η καρδιά στερείται αίματος και οξυγόνου, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ένα τμήμα της. Στην καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά δεν αντλεί αίμα αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα όλο τα σώμα να μην έχει αρκετό αίμα και οξυγόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

Παρόλο που η νέα έρευνα δεν σχεδιάστηκε για να αναδείξει την αιτία του αυξημένου κινδύνου, οι ερευνητές υποθέτουν ότι μπορεί να παίζει ρόλο η ανεπαρκής διαχείριση του διαβήτη από τις γυναίκες. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι άλλοι παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι πιο κοινοί στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.

Ο Ohkuma επεσήμανε επίσης ότι οι γυναίκες μπορεί να ήταν για μεγαλύτερο διάστημα εκτεθειμένες σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς. Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια παραπάνω για να γίνει η διάγνωση του διαβήτη στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες.

Η νέα έρευνα συμπεριέλαβε πληροφορίες από 14 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 47 διαφορετικές ομάδες και συνολικά πάνω 12 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι περίπου 3,2 εκατομμύρια συμμετέχοντες έπασχαν από διαβήτη τύπου 1.

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει κάποιος που πάσχει από διαβήτη, ειδικά μια γυναίκα με διαβήτη τύπου 1, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο υγιεινός τρόπος ζωής και ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και της στεφανιαίας νόσου, είναι σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας. Η εξ αρχής πρόληψη του διαβήτη είναι φυσικά πολύ σημαντική.

Η σωστή διατροφή, η τακτική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος, είναι σημαντικοί παράγοντες πρόληψης της καρδιακής ανεπάρκειας.

Εάν ήδη πάσχετε από διαβήτη, τα νεότερα φάρμακα -γνωστά ως αναστολείς SGLT2- έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας ή έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και περιττά κιλά, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και διαβήτη.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση: Τα επικίνδυνα όρια και η σχέση με την καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβήτης τύπου 2: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω επιπλοκών

Ψάρια: Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε για να προστατεύσετε την καρδιά σας