ΥΓΕΙΑ

Ψάρια: Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε για να προστατεύσετε την καρδιά σας

Η τακτική κατανάλωση ψαριών, πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συντελεί στη μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας, στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανακοπής και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ψάρια: Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε για να προστατεύσετε την καρδιά σας

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία «η τελευταία σχετική οδηγία εκδόθηκε το 2002 και έκτοτε πολλές επιστημονικές μελέτες τεκμηρίωσαν λεπτομερώς τα οφέλη της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε ωμέγα-3, ειδικά όταν αυτά έρχονται να αντικαταστήσουν λιγότερα υγιεινά τρόφιμα, όπως το κρέας».

Η συμβουλευτική επιτροπή συστήνει την κατανάλωση δύο μερίδων μη τηγανητού ψαριού την εβδομάδα και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα, η σαρδέλα ή ο τόνος, που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Heart 4

Αναφορικά με τους φόβους για τα επίπεδα υδραργύρου που περιέχουν κάποια ψάρια, ειδικά τα μεγάλα, όπως ο τόνος και ο σολομός, αφού αξιολόγησε όλα τα σχετικά δημοσιευμένα δεδομένα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στα περισσότερα ψάρια και θαλασσινά, αλλά κυρίως στα μεγάλα ψάρια, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το βασιλικό σκουμπρί και ο μεγαλόφθαλμος τόνος, ο υδράργυρος είναι παρών.

Παρά τη συσχέτιση, ωστόσο, των ψαριών με υδράργυρο με σοβαρά νευρολογικά προβλήματα στα νεογνά, τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχουν αρνητική επίδραση στον κίνδυνο καρδιακής νόσου στους ενήλικες και τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών ουσιαστικά είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Διαβάστε επίσης:

Ιχθυέλαια: 7 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία σας (εικόνες)

Οι τροφές με τα περισσότερα «καλά» λιπαρά (εικόνες)

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Πόσο συμβάλλουν τελικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών;