ΥΓΕΙΑ

Καρδιακή προσβολή: Το γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο

Η απώλεια ενός αρχαίου γονιδίου 2-3 εκατομμύρια χρόνια πριν εξηγεί γιατί οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στις καρδιακές προσβολές συγκριτικά με τα υπόλοιπα ζώα, σύμφωνα με νέα έρευνα που επικαλείται η Guardian.

Καρδιακή προσβολή: Το γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο

Η αθηροσκλήρωση προκαλεί καρδιαγγειακές νόσους, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια, περιστατικά που εξηγούν το ένα τρίτο των θανάτων παγκοσμίως.

Οι χιμπατζήδες παρόλα αυτά, που θεωρούνται εξελικτικοί μας πρόγονοι εμφανίζουν πολύ σπάνια τέτοια περιστατικά.

Αν και η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η ηλικία, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, το 15% των περιστατικών δε συνδέονται με αυτούς τους παράγοντες.

Ο Ατζίτ Βάρκι καθηγητής στη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έδωσε μια εξήγηση με βάση ένα γενετικό μηχανισμό. Υποθέτοντας ότι στους ανθρώπους λείπει το γονίδιο CMAH, το οποίο οδηγεί σε ανεπάρκεια μορίων σιαλικού οξέος (Νeu5Gc) ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ώστε να έχουν αυτή την έλλειψη. Πράγματι στα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια η αθηροσκλήρωση ήταν δύο φορές πιο σοβαρή συγκριτικά με τα μη γενετικά τροποποιημένα.

Παράλληλα, μελετώντας και τις επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος εφάρμοσαν στα ποντίκια μια δίαιτα υψηλή σε λίπη, τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια ήταν 2,4 φορές πιθανότερο να υποφέρουν από αθηροσκλήρωση σε σχέση με τα μη γενετικά τροποποιημένα που ακολούθησαν την ίδια διατροφή.

Ο Βάρκι τονίζει πως η έλλειψη αυτού του γονιδίου στους ανθρώπους είναι μόνιμη και η αλήθεια είναι πως δε θέλουμε να το αναστρέψουμε γιατί αυτό θα είχε άλλες επιπτώσεις. «Για παράδειγμα η ανεπάρκεια Neu5Gc εξηγεί γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο καλοί στο να τρέχουν μεγάλες αποστάσεις», λέει ό ίδιος.

Συμπληρώνει μάλιστα πως πρέπει να βρεθεί κάτι που θα αντικαθιστά το κόκκινο κρέας παρέχοντας τα θρεπτικά συστατικά του αλλά όχι τα αρνητικά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι 11 τροφές που δεν τρώνε οι καρδιολόγοι (φωτο)