ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ανθυγιεινές τροφές: Οι επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη των παιδιών

Ανθυγιεινές τροφές: Οι επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη των παιδιών

Το ένα τέταρτο των θερμίδων, που προσλαμβάνουν τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών στο Νεπάλ, προέρχεται από junk food, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Guardian.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Nutrition», είναι η πρώτη που διερεύνησε τις διατροφικές επιπτώσεις των ανθυγιεινών τροφών στα μικρά παιδιά που ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και αναδεικνύει ότι η παγκόσμια εξάπλωση του junk food δεν είναι συνδεδεμένη μόνο με την παχυσαρκία αλλά και με την ελλιπή ανάπτυξη των παιδιών.

Η έρευνα διεξήχθη στην Κοιλάδα του Κατμαντού και χρησιμοποίησε ως δείγμα οικογένειες 745 παιδιών ηλικίας μεταξύ 12 και 23 μηνών.

Βρέθηκε ότι όλα τα παιδιά κατανάλωναν junk food. Εκείνα που προσλάμβαναν πάνω από τις μισές θερμίδες από σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αλάτι και λίπη, ήταν πιο κοντά από τα παιδιά ίδιας ηλικίας που κατανάλωναν λιγότερες τέτοιες τροφές. Επίσης, ήταν πιο πιθανό να μην έχουν επαρκή επίπεδα θρεπτικών στοιχείων που είναι ζωτικά για την ανάπτυξη τους, συμπεριλαμβανομένου της πρωτεΐνης, του καλίου, του σιδήρου, της βιταμίνης Α και του ψευδαργύρου.

Η Αλίσια Πράις, επικεφαλής ερευνήτρια του σχεδίου ΑRCH (Assessment and Research on Child Feeding) που δρομολογήθηκε από έναν παγκόσμιο οργανισμό υγείας («Helen Keller International») τόνισε ότι «τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης πρέπει να αποτελέσουν έναυσμα για τους ερευνητές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες πάνω στο ρόλο που διαδραματίζουν αυτά τα ανθυγιεινά προϊόντα στην ανάπτυξη των παιδιών»

«Τα συσκευασμένα τρόφιμα –υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και αλάτι και χαμηλής σε ιχνοστοιχεία- είναι υπερβολικά διαθέσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη υπάρχει αυξημένη ανησυχία για το ρόλο του junk food και άλλων υπερ-επεξεργασμένων τροφών στην επιδημία παχυσαρκίας. Για τα μικρά παιδιά, όμως τα οποία δεν έχουν πρόσβαση σε προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά η παρούσα έρευνα δείχνει πως οι ανθυγιεινές αυτές τροφές μπορεί να συμβάλλουν και στον υποσιτισμό».

Πολλοί είναι οι κηδεμόνες που δηλώνουν ότι αυτές οι τροφές δεν είναι καλές για τα παιδιά, ωστόσο είναι η ευκολία που τους οδηγεί στο να τις αγοράζουν. Αυτά τα προϊόντα είναι εύκολα στην παρασκευή και στην κατανάλωση από τα παιδιά.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Άτουλ Ουπατχάιντ, υπογραμμίζει την ανάγκη αφενός να αυξηθούν οι προσπάθειες προώθησης τοπικών προϊόντων πλούσιων σε θρεπτικά στοιχεία και αφετέρου να περιοριστεί η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών στα μικρά παιδιά.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Προκαλεί το junk food αυτισμό; Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

BEST OF NETWORK

Άρση μέτρων: Η Ελλάδα… ανοίγει! Το χρονοδιάγραμμα για πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, αγορά

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Οι παπαγάλοι της Αθήνας - Πώς το κέντρο της πρωτεύουσας γέμισε εξωτικά πουλιά

Στρατός Ξηράς: Από μάσκες μέχρι… οπλικά συστήματα – Λύσεις για όλα στα στρατιωτικά εργοστάσια

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Με 1 ευρώ μπορείς να αγοράσεις ένα σισιλιάνικο σπίτι με θέα την Αίτνα

Netflix: Είναι η δημοφιλέστερη ψηφιακή πλατφόρμα ψυχαγωγίας; - Δείτε το infographic του Newsbomb.gr

Survivor Spoiler: Αναστάτωση – «Βόμβα» με οικειοθελή αποχώρηση;

Defender Europe 2021: Αμερικανική «φόλα» στον Ερντογάν - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Aυστραλία: Νύφη βοηθά μοσχαράκι να γεννηθεί στη διάρκεια του γάμου της

Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο Newsbomb.gr: Ανεπανόρθωτο το πλήγμα στους ηθοποιούς από την πανδημία

Ξύλο σε εστιατόριο για τον λογαριασμό: Σερβιτόρος «ξάπλωσε» πελάτη (vid)

Τα 10+1 πιο «ακριβά» διαζύγια: Από τον Μπιλ Γκέιτς στον Μάικλ Τζόρνταν

Η Καίτη Γαρμπή «δίκασε» όσους προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον σάτυρο της Νέας Σμύρνης: «Υπάρχουν άρρωστα μυαλά» (pic)