ΥΓΕΙΑ

Ινομυώματα μήτρας: Ποια προβλήματα προκαλούν ανάλογα με το μέγεθός τους

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι, ποικίλου μεγέθους, που προκύπτουν όταν τα κύτταρα του μυϊκού τοιχώματος της μήτρας αναπτύσσονται ανώμαλα.

Ινομυώματα μήτρας: Ποια προβλήματα προκαλούν ανάλογα με το μέγεθός τους

Τα ινομυώματα εμφανίζονται συνήθως στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, οι οποίες ανακαλύπτουν ότι τα έχουν κατά την επίσκεψή τους στο γυναικολόγο. Αυτός είναι ο βασικός λόγος, που μόνο το 7% των γυναικών γνωρίζει ότι έχει ινομυώματα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα, το 60% των γυναικών αφροαμερικανικής καταγωγής εμφανίζει ινομυώματα στην ηλικία των 35 ετών, ενώ το 80% στην ηλικία των 50 ετών.

Το 40% γυναικών, με καταγωγή από τον Καύκασο, παρουσίασε ινομυώματα στην ηλικία των 35 ετών και το 70% στην ηλικία των 50 ετών.

mitra

Ο ραδιολόγος Michael Lalezarian, σε πρόσφατο άρθρο του αναφέρει ότι οι διαστάσεις ενός ινομυώματος μπορεί να είναι ισοδύναμο με τις διαστάσεις της μήτρας κατά την 12η εβδομάδα κύησης (10 -15 εκατοστά).

Τα ινομυώματα στη μήτρα μπορεί να προκαλούν συμπτώματα - όπως αυτά που παρουσιάζονται παρακάτω - ή να είναι ασυμπτωματικά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να πιέζουν την ουροδόχο κύστη, να προκαλούν φούσκωμα, μετεωρισμό, πυελικό πόνο, ενώ διαταράσσεται και η νεφρική λειτουργία.

Ο λόγος εμφάνισής τους παραμένει «άλυτο μυστήριο» για τους επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο δεν αποκλείουν να ευνοούν την ανάπτυξή τους βιολογικοί και γενετικοί παράγοντες.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D, η υπερβολική συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό, οι κακές διατροφικές συνήθειες, είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.

Η υπερβολική συγκέντρωση οιστρογόνων και προγεστερόνης στα τοιχώματα της μήτρας ευνοεί την ανάπτυξη των ινομυωμάτων, ενώ η εμμηνόπαυση και η εγκυμοσύνη μειώνει το μέγεθός τους.

dfdfdb4b7cdb252d537895367159e0d0 XL

Πέρα από την αύξηση του σωματικού βάρους, άλλα συμπτώματα που μαρτυρούν την ύπαρξη ινομυωμάτων είναι η βαριά κολπική αιμορραγία, που μπορεί να διαρκεί πάνω από μια εβδομάδα, ο πόνος στην πύελο, τα πόδια και την ράχη και η δυσκοιλιότητα.

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και η συχνή κατανάλωση πράσινου τσαγιού, όπως αναφέρει ο Lalezarian μπορεί να μειώσει το μέγεθος των ινομυωμάτων και να περιορίσει την περεταίρω ανάπτυξή τους, ενώ ανάλογα με τη μέγεθος και την βαρύτητα των συμπτωμάτων που συνοδεύουν την ανάπτυξή τους, ο γιατρός μπορεί να συστήσει να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Ινομυώματα μήτρας: 8 «σιωπηλά» συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Αυξημένα οιστρογόνα: Συμπτώματα και επιπτώσεις στην υγεία (video)

Αδυναμία σύλληψης: 5 γυναικείες παθήσεις που αυξάνουν το κίνδυνο