ΥΓΕΙΑ

Αναψυκτικά: 7 προβλήματα υγείας που προκαλεί η συχνή κατανάλωση

Τα αναψυκτικά θεωρούνταν μια καλή εναλλακτική έναντι των ποτών με ζάχαρη, εξαιτίας του ότι περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά (ασπαρτάμη, ζαχαρίνη) και όχι ραφιναρισμένη ζάχαρη.

Αναψυκτικά: 7 προβλήματα υγείας που προκαλεί η συχνή κατανάλωση

Τα δεδομένα ωστόσο, έχουν αλλάξει.

Πολυάριθμες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης δεν προσφέρει κανένα άμεσο όφελος στην υγεία, πέρα από τη μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης.

Αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία

Τα αποτελέσματα αρκετών ερευνών επιβιώνουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής, καθώς ο οργανισμός βρίσκεται μονίμως σε υπερδιέγερση και καταλήγει να επιτίθεται σε υγιή κύτταρά του.

anapsiktika 3

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος προβλημάτων υγείας, όπως είναι η το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, η άνοια, η υπέρταση και η λιπώδης νόσος του ήπατος.

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών επηρεάζει επίσης την έκκριση ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ενισχύει την θέληση, την απόλαυση και την ανταμοιβή, ενώ αυξάνουν και την επιθυμία για επιπλέον κατανάλωση γλυκών.

Σημειώνεται όμως ότι η εκδήλωση αυτών των προβλημάτων υγείας δεν βασίζεται μόνο στην κατανάλωση αναψυκτικών, αλλά εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι καθιστική ζωή και η παχυσαρκία.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Αναψυκτικά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών: Οι επιπτώσεις στην υγεία (video)

Χρόνια φλεγμονή: 9 ύπουλα σημάδια που στέλνει το σώμα (εικόνες)