ΥΓΕΙΑ

Ιχθυέλαια: Σε ποια ποσότητα είναι επικίνδυνα για την υγεία

Έρευνες που έγιναν κατά το παρελθόν έδειξαν ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίων, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, θα μπορούσαν να βελτιώσουν το μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα και πιθανώς να απομακρύνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Ιχθυέλαια: Σε ποια ποσότητα είναι επικίνδυνα για την υγεία

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η καθημερινή πρόσληψη αυτών των συμπληρωμάτων προλαμβάνει τον διαβήτη.

«Αυτή η μεγάλη συστηματική ανασκόπηση περιέλαβε πληροφορίες για χιλιάδες ανθρώπους και κάλυψε μεγάλες χρονικές περιόδους. Παρά τον μεγάλο όγκο πληροφοριών, δεν διαπιστώσαμε προστατευτική επίδραση, ενώ και οι πιο αξιόπιστες μελέτες έδειξαν ελάχιστη ή καθόλου επίδραση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον διαβήτη» δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Lee Hooper, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.

Πρόσθεσε ότι προηγούμενη έρευνα των συνεργατών της, έδειξε ότι αυτά τα συμπληρώματα δεν προστατεύουν ούτε από την καρδιακή νόσο, το εγκεφαλικό ή τον πρόωρο θάνατο.

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίων μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων, τα οποία αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου, παρατήρησε η Hooper.

Τα συμπληρώματα θεωρούνται γενικά ασφαλή, είπε, αλλά η ανασκόπηση έδειξε ότι σε μεγαλύτερες δόσεις -πάνω από τέσσερα ή πέντε γραμμάρια την ημέρα- τα ιχθυέλαια οδηγούν σε χειρότερο μεταβολισμό του σακχάρου.

blood sugar 5

Οι άνθρωποι που παίρνουν λοιπόν συμπληρώματα ιχθυελαίων, σημείωσε, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 4,4 γραμμάρια την ημέρα για να αποφύγουν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.

Η ανασκόπηση περιέλαβε 83 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές με πάνω από 120.000 συμμετέχοντες συνολικά.

Οι περισσότερες αξιολόγησαν τις επιδράσεις της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Κάποιες μελέτες είχαν συμπεριλάβει και τις επιδράσεις του άλφα-λινολενικού οξέος, των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και των ολικών πολυακόρεστων λιπαρών, αλλά σύμφωνα με τη Hooper δεν υπήρχαν αρκετές πληροφορίες γι’ αυτά τα λιπαρά, ώστε να συμπεριληφθούν στην επισκόπηση.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιέχονται σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και σε μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα διατροφής.

Οι μελέτες της ανασκόπησης διήρκησαν 24 εβδομάδες ή και παραπάνω. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατάγονταν κυρίως από την Ευρώπη, αλλά και από τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, την Αυστραλία και την Ασία. Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν από τη δεκαετία του 1960 μέχρι το 2018.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις των ω-3 λιπαρών που λαμβάνονταν είτε ως συμπληρώματα είτε μέσω των τροφών.

Αφού δεν βρήκαν κανένα όφελος για την πρόληψη του διαβήτη από τη λήψη ιχθυελαίων, επανεξέτασαν τα δεδομένα με διαφορετικούς τρόπους. Σε εκ νέου ανάλυση, εξέτασαν μόνο τις μελέτες που θεωρήθηκαν υψηλότερης ποιότητας. Επανεξέτασαν επίσης εάν διαφορετικές δοσολογίες ή μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας μελέτες θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα.

Και πάλι οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν κανένα όφελος. Η Hooper είπε ότι τα ευρήματα της ανασκόπησης είναι οριστικά: Τα συμπληρώματα ιχθυελαίων δεν προστατεύουν από τον διαβήτη.

Διευκρίνισε ότι οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν την επίδραση της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών στον διαβήτη, επειδή δεν υπήρχαν αρκετές δημοσιευμένες αποδείξεις. Επίσης, δεν είχαν στη διάθεσή τους αρκετές πληροφορίες από τις μελέτες για να εξετάσουν αν τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με χαμηλά επίπεδα αυτού του θρεπτικού στοιχείου.

Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ιχθυέλαια: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος & εγκεφαλικού

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Πόσο συμβάλλουν τελικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών;

Παιδικό άσθμα: Γιατί ψάρι και όχι ιχθυέλαια στην εγκυμοσύνη