ΥΓΕΙΑ

Ψυχική υγεία: Πώς επηρεάζεται από τη διατροφή

Πολλές μελέτες αποκαλύπτουν ότι αυτά που τρώμε δεν επηρεάζουν μόνο τη σωματική υγεία, αλλά και τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Ψυχική υγεία: Πώς επηρεάζεται από τη διατροφή

Οι τροφές που καταναλώνουμε καθορίζουν σύμφωνα με τους ειδικούς σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες να αναπτύξουμε κατάθλιψη.

«Η έρευνα δείχνει ότι αυτά που τρώτε έχουν αντίκτυπο στη διάθεσή σας», δήλωσε η Umadevi Naidoo, διευθύντρια Διατροφικής και Συμπεριφορικής Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη.

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν στις επιθεωρήσεις European Journal of Nutrition και Psychosomatic Medicine Journal, κατέληξαν σε ανάλογα συμπεράσματα.

Ειδικότερα, η υιοθέτηση μια διατροφής πλούσιας σε τροφές φυτικής προέλευσης και φυτικές ίνες μειώνει τις πιθανότητες κατάθλιψης.

Ο βαθμός στον οποίο οι διατροφικές επιλογές μας επηρεάζουν τη διάθεσή μας, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά ο κίνδυνος επανεμφάνισης της κατάθλιψης είναι μικρός όταν το άτομο ακολουθεί υγιεινή διατροφή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το έντερό μας συνδέεται με κάποιο τρόπο με τον εγκέφαλό μας και τον επηρεάζει.

Για τις ανάγκες άλλης μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Microbiology, οι ειδικοί εξέτασαν το μικροβίωμα του εντέρου περίπου 2.000 ενηλίκων. Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν συμπτώματα κατάθλιψης είχαν και ανεπάρκεια καλών βακτηρίων στο στομάχι.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα καλά βακτήρια στο έντερο παράγουν πολλούς νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στη διάθεση, όπως η νορεπινεφρίνη και το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA).

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι οι επεξεργασμένες τροφές προκαλούν προβλήματα υγείας που συνδέονται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου στο αίμα και άλλα μεταβολικά προβλήματα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση European Journal of Nutrition, οι άνθρωποι που τρώνε πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα αντιμετωπίζουν κατά 33% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης συγκριτικά με όσους τρώνε μικρές ποσότητες αυτών των τροφών.

Οι διατροφολόγοι υπογραμμίζουν ότι αυτές οι τροφές έχουν συνήθως χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.

Είναι επίσης ανεπαρκή σε φυτικές ίνες σε αντίθεση με τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, γεγονός που επηρεάζει τη διάθεση.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: Η τροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Κατάθλιψη: 10 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε (εικόνες)

Κατάθλιψη: Τα 10 θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην αντιμετώπισή της (pics)