ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Οι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι πιθανό να επηρεάσει και την ψυχική υγεία του πάσχοντα, επισημαίνει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Penn State.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Οι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Network Open» και βασικό συμπεράσμά της είναι ότι όσοι πάσχουν από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν τάσεις αυτοκτονίας ή να προσπαθήσουν να κάνουν κακό στον εαυτό τους,

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, είναι μια νευρολογική διαταραχή, που ταλαιπωρεί το 5% περίπου των Αμερικανών. Επηρεάζει κυρίως τα κάτω άκρα και χαρακτηρίζεται από μια ακαταμάχητη επιθυμία για κίνηση. Προκειμένου να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα, οι πάσχοντες αισθάνονται πολύ συχνά την επιθυμία να τεντώσουν ή να τρίψουν τα πόδια τους.

bigstock Man Having Sleep Disorders 95083451

Στην μελέτη συμμετείχαν 24,000 πάσχοντες και 145,000 άτομα, που δεν έχουν εμφανίσει τη νευρολογική διαταραχή. Οι πάσχοντες είχαν 2,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού, συγκριτικά τους άλλους συμμετέχοντες.

Η μελέτη δεν απέδειξε σχέση αιτίας-αποτελέσματος, η σύνδεση όμως του συνδρόμου και των επιπτώσεών του στην ψυχική υγεία των πασχόντων δεν ακυρώνεται, αλλά χρήζει περεταίρω διερεύνησης.

Τόσο ο επικεφαλής ερευνητής Xiang Gao, όσο και η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Penn State, Δρ. Muzi Na, επισημαίνουν ότι οι γιατροί πρέπει να παρατηρούν στενά την ψυχολογική κατάσταση των πασχόντων.

Η ακριβής αιτία εμφάνισης του συνδρόμου είναι άγνωστη αλλά παλαιότερες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η ανεπάρκεια σιδήρου, τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, αυξάνουν τον κίνδυνο.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Γιατί είναι συχνότερο στην εγκυμοσύνη;

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Με ποιες εγκεφαλικές αλλοιώσεις συνδέεται

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου