ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Με ποιες εγκεφαλικές αλλοιώσεις συνδέεται

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών χαρακτηρίζεται από την έντονη παρόρμηση να κινήσει κάποιος τα πόδια του, συνοδευόμενη συνήθως από δυσάρεστες αισθήσεις σε αυτά.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Με ποιες εγκεφαλικές αλλοιώσεις συνδέεται

Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε περιόδους ακινησίας και επιδεινώνονται τις βραδινές ώρες.

Το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες και συνήθως έχει χρόνια πορεία με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων.

Δομικές αλλαγές στην περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις αισθήσεις μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

brain 4

Απεικονιστικές εξετάσεις σε πάσχοντες από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, έδειξαν ότι είχαν κατά μέσον όρο 7,5 % λιγότερη πάχυνση ιστών στον σωματοαισθητικό φλοιό.

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 28 ανθρώπους με σοβαρό σύνδρομο και σε ομάδα ελέγχου 51 ατόμων.

Ο σωματοαισθητικός φλοιός είναι η περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις αισθήσεις.

Οι άνθρωποι με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών εμφάνιζαν επίσης αλλοιώσεις στην περιοχή του εγκεφάλου όπου νευρικές ίνες συνδέουν τις δυο πλευρές του.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Byeong-Yeul Lee, αυτές οι δομικές αλλαγές δείχνουν ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου συνδέονται με αλλαγές στον εγκέφαλο και παρέχουν νέο πεδίο για την κατανόηση του συνδέσμου και της πιθανής ανάπτυξης νέων θεραπειών.

Ο Byeong-Yeul Lee πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν τα συμπτώματα του συνδρόμου να προκαλούνται από προβλήματα σε άλλα μέρη του αισθητηριακού συστήματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Neurology.

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου

Σύνδρομο ανήσυχων άκρων: Πώς θα ανακουφιστείτε

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών: Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ