ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών: Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται

Μία αποτελεσματική προσέγγιση για τον περιορισμό των συμπτωμάτωντου Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών φαίνεται να είναι η συστηματική άσκηση, σύμφωναμε τα ευρήματα μίας νέας
Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών: Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται

Μία αποτελεσματική προσέγγιση για τον περιορισμό των συμπτωμάτωντου Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών φαίνεται να είναι η συστηματική άσκηση, σύμφωναμε τα ευρήματα μίας νέας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από το ΙνστιτούτοΈρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίαςκαι δημοσιεύεται στο περιοδικό «Kidney International».

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, Γεώργιος Σακκάς, το ΣύνδρομοΑνήσυχων Ποδιών είναι μια νευρολογικής φύσεως διαταραχή, που επηρεάζει κυρίωςτα κάτω άκρα και χαρακτηρίζεται από μια ακαταμάχητη επιθυμία για κίνηση. Ηακαταμάχητη αυτή επιθυμία παρομοιάζεται πολλές φορές με αυτήν της «έντονηςφαγούρας», στην οποία, εάν δεν «ξυθούμε», δεν θα ικανοποιηθούμε ποτέ.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το ΣΑΠ αισθάνονται πολύ συχνάτην επιθυμία να κινήσουν τα πόδια τους είτε με το περπάτημα ή το τέντωμα ή τοτρίψιμο, προκειμένου να μπορέσουν να ηρεμήσουν για λίγο τα κάτω άκρα τους. Τασυμπτώματα αυτά τείνουν να χειροτερεύουν με την ακινησία, όπως ακριβώς την ώραπου χαλαρώνει κανείς μπροστά στην τηλεόραση, στο αυτοκίνητο ή και στο θέατρο.

Επειδή τα συμπτώματα εντείνονται συνήθως το βράδυ και καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι ασθενείς αυτοί συχνά παρουσιάζουν και κακήποιότητα ύπνου και ως επακόλουθο πολύ συχνά παρουσιάζουν ημερήσια υπνηλία.

Το ΣΑΠ μπορεί να είναι είτε ιδιοπαθές, δηλαδή να το έχουμεεκ γενετής, είτε δευτεροπαθές, δηλαδή να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπωςπεριφερειακή νευροπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, σιδηροπενική αναιμία ή και ναεμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σχετικά με τη θεραπεία του Συνδρόμου, ο κ. Σακκάς σημειώνει ότιδεν υπάρχει θεραπεία για το συγκεκριμένο σύνδρομο. Η αγωγή που δίνεται μέχριτώρα, με ντοπαμινεργικούς αγωνιστές, ανακουφίζει από τα συμπτώματα, αλλά δενεπιφέρει ολική ίαση. Ωστόσο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η συστηματικήάσκηση αποτελεί μία καλή εναλλακτική.

«Από μελέτες που διεξήχθησαν στο Ινστιτούτο Έρευνας καιΤεχνολογίας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ και την Ιατρική βρήκαμε ότι ησυστηματική άσκηση όχι μόνο προκαλεί μια αίσθηση ευφορίας, η οποία έχειαναλγητική δράση και ανακουφίζει από τα συμπτώματα, αλλά παρουσιάζει καιπαρόμοια βελτίωση με αυτή της φαρμακευτικής αγωγής. Οι πιο πρόσφατες μελέτεςμας έδειξαν ότι ο συνδυασμός της άσκησης με την προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγήθα μπορούσε να επιφέρει πρόσθετα οφέλη για την υγεία του πάσχοντα και τηνπορεία της νόσου», επισημαίνει ο κ. Σακκάς.

Τέλος, μία πρόσφατη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας,είχε δείξει ότι οι ασθενείς που πάσχουν από το ΣΑΠ και εμφανίζουν καιδιαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουνκαρδιαγγειακά νοσήματα και ιδιαίτερα καρδιακή ανεπάρκεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ