ΥΓΕΙΑ

Παιδικός καρκίνος: Οι επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς

Η θεραπεία στην οποία υποβάλλονται τα παιδιά με καρκίνο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στη μετέπειτα ζωή τους, επισημαίνει νέα έρευνα καναδών επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Circulation».

Παιδικός καρκίνος: Οι επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά καρδιακών παθήσεων - στεφανιαία νόσο, ανωμαλίες καρδιακού ρυθμού, παθήσεις καρδιακών βαλβίδων, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιομυοπάθεια και περικαρδίτιδα - σε περίπου 7.300 επιζώντες καρκίνου παιδικής ηλικίας και μια ομάδα ελέγχου 36.000 ατόμων χωρίς καρκίνο, στην επαρχία Οντάριο του Καναδά.

Διαπιστώθηκε ότι ακόμα και σε νεαρή ηλικία, οι επιζώντες παιδικού καρκίνου έχουν τριπλάσιο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και δεκαπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου της έρευνας.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι οι επιζώντες παιδικού καρκίνου, που έλαβαν ως θεραπεία μια ευρέως χρησιμοποιούμενη κατηγορία φαρμάκων χημειοθεραπείας, τις ανθρακυκλίνες, είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, όπως και όσοι έπασχαν από διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, ή και τα δύο.

bigstock Doctor Holding Little Child s 293484784

«Αν και η χημειοθεραπεία με ανθρακυκλίνη μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, πολλοί ασθενείς πρέπει να την ακολουθήσουν, προκειμένου να επιβιώσουν», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, ογκολόγος Δρ. Πολ Νέιθαν.

«Οι γιατροί πρέπει να λάβουν υπόψη ότι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, όπως είναι ο διαβήτης και η υπέρταση, είναι πιθανό να μεταβληθούν», αναφέρει ο Νέιθαν.

Οι επιζώντες παιδικού καρκίνου παιδικής ηλικίας έχουν αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών, όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση και η υψηλή συγκέντρωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών. Αυτές οι καταστάσεις αλληλεπιδρούν με την χημειοθεραπεία ή την ακτινοβολία, επιταχύνοντας τη γήρανση της καρδιάς.

«Οι επιζώντες παιδικού καρκίνου, πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο, εξαιτίας της στενής σύνδεσης του τρόπου ζωής, των μεταβολικών διαταραχών και των καρδιακών παθήσεων», επισημαίνει ο Nathan.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Οι 7 παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση της καρδιάς

Παιδικός καρκίνος: Πώς οι συγγενείς διαταραχές αυξάνουν τον κίνδυνο

Κινδυνεύει το παιδί μας από τον καρκίνο; Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα