ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η συμβολή της άσκησης στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο συχνότερος καρκίνος του πεπτικού συστήματος, ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και ο δεύτερος συχνότερος στις γυναίκες.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η συμβολή της άσκησης στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Εκτιμάται ότι κάθε άνθρωπος έχει περίπου 5% πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου κάποια στιγμή στη ζωή του.

Οι αιτίες του καρκίνου στο παχύ έντερο, είναι άγνωστες. Έρευνες συνδέουν την ανάπτυξή του με τις διατροφικές συνήθειες και ειδικά την κατανάλωση ζωικών λιπαρών και ζωικών πρωτεϊνών, καθώς και την απουσία φυτικών ινών (όσπρια-φρούτα-λαχανικά).

Ρόλο παίζουν επίσης το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό (άτομο με γονείς ή αδέλφια που διαγνώσθηκαν με καρκίνο στο παχύ έντερο σε ηλικία κάτω των 45 ετών), καθώς και οι γενετικές ασθένειες του εντέρου, οι χρόνιες κολίτιδες ή οι πολύποδες στο έντερο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η άσκηση ωφελεί τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο στο παχύ έντερο, ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι ωφέλιμη ακόμη και η ήπιας έντασης άσκηση, όπως το περπάτημα.

Η σωματική άσκηση συνδέθηκε με βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου και λιγότερες παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής σε περισσότερους από 1.200 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι σωματικά δραστήριοι πάσχοντες είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου.

Η έρευνα έδειξε ότι η άσκηση θα μπορούσε να παρατείνει τη γενική επιβίωση. Οι ειδικοί ανέφεραν επίσης ότι οι σωματικά δραστήριοι ασθενείς ανέχονταν καλύτερα τη χημειοθεραπεία.

Η άσκηση που ισοδυναμούσε με τουλάχιστον 30 λεπτά ήπιας σωματικής δραστηριότητας καθημερινά συνδέθηκε με 27% μείωση στην τοξικότητα από την αγωγή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Clinical Oncology.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος εντέρου: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την τροφή που σκοτώνει το 75% των όγκων!

Γιαούρτι εναντίον καρκίνου παχέως εντέρου: Πόσο συχνά πρέπει να το τρώτε

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα λαχανικά που σας προστατεύουν