ΥΓΕΙΑ

Ιογενής Ηπατίτιδα: Aσθένεια που αντιμετωπίζεται

Γράφει η κα. Φυτιλή Παρασκευή, MD, PhD, Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Υπεύθυνη Ηπατολογικού Ιατρείου, Γενική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ.

Ιογενής Ηπατίτιδα: Aσθένεια που αντιμετωπίζεται

Ηπατίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του ήπατος (συκωτιού) και τα αίτια της ποικίλουν. Μια από τις κύριες αιτίες είναι οι ιοί που προσβάλουν τον οργανισμό μας και προκαλούν οξεία ή χρόνια ηπατίτιδα.

Η οξεία ηπατίτιδα προκαλείται κυρίως από τους ιούς της ηπατίτιδας Α (HAV) και Ε (HEV) και συνήθως ο οργανισμός μας τη θεραπεύει από μόνος του χωρίς φαρμακευτική αγωγή (αυτόματη ίαση). Οι ιοί που προκαλούν χρόνια ηπατίτιδα είναι οι ιοί της ηπατίτιδας Β (HBV), C (HCV) και D (HDV) και αν αυτή αφεθεί χωρίς την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος (πυρετός, κακουχία, κόπωση, ναυτία, μειωμένη όρεξη) και σπάνια μπορεί να εμφανιστεί ίκτερος (κίτρινο χρώμα δέρματος και ματιών), σκουρόχρωμα ούρα και αποχρωματισμένα κόπρανα. Η οξεία ηπατίτιδα μεταδίδεται συνήθως με μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. Για τους ιούς της ηπατίτιδας Α και Ε υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια.

Η χρόνια ηπατίτιδα συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα παρά μόνο όταν έχει εγκατασταθεί σοβαρή ηπατική βλάβη μετά από πολλά χρόνια νόσου. Οι κύριες επιπλοκές της χρόνιας ηπατίτιδας είναι η κίρρωση και ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος. Η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα είναι η κύρια αιτία μεταμόσχευσης ήπατος στον δυτικό κόσμο και εμφάνισης ηπατοκυτταρικού καρκίνου παγκοσμίως.

Οι ιοί της ηπατίτιδας B και C συνήθως μεταδίδονται:

• με το αίμα και τα παράγωγα του
• με μολυσμένα ιατρικά εργαλεία, βελόνες και σύριγγες.
• από την μητέρα που πάσχει στο βρέφος κατά την γέννηση
• την σεξουαλική επαφή
• κοινή χρησιμοποίηση προσωπικών αντικειμένων (ξυραφάκια, οδοντόβουρτσα, νυχοκόπτες).

Αποτελεσματικές θεραπείες

Τα τελευταία χρόνια, μετά από πολλές προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας έχουν βρεθεί αποτελεσματικές θεραπείες για τις χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες.

Για την χρόνια ηπατίτιδα Β η συνήθης θεραπεία (ένα χάπι ημερησίως) καταστέλλει αποτελεσματικά τον πολλαπλασιασμό του ιού στον οργανισμό μας μειώνοντας έτσι σημαντικά τους κινδύνους με μηδενικές πρακτικά παρενέργειες. Σε ορισμένες ομάδες ασθενών υπάρχει και η δυνατότητα εξάλειψης του ιού με ενέσιμη θεραπεία.

Για την ηπατίτιδα C οι εξελίξεις είναι ακόμα πιο ευχάριστες μιας και τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε στην διάθεση μας νέα αποτελεσματικότατα φάρμακα που επιτυγχάνουν ίαση στο 95-100% των ασθενών με 2-3 μήνες θεραπείας!

Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας 28/7

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες.

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έχει θέσει σαν στόχο του την αφαίρεση της ιογενούς ηπατίτιδας από τον κατάλογο των απειλών για την δημόσια Υγεία μέχρι το 2030. Για τον σκοπό αυτό δραστηριοποιούνται ιατροί και δομές υγείας σε όλο τον κόσμο με πρωταρχικό σκοπό τον εντοπισμό των ασθενών που πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα και δεν το γνωρίζουν.

Οι ασθενείς αυτοί θα μπορέσουν να λάβουν τις πολύ αποτελεσματικές διαθέσιμες θεραπείες και θα πάψουν να είναι εστίες μόλυνσης για την οικογένεια και το κοινωνικό τους περίγυρο. Η χρόνια ηπατίτιδα παύει να είναι κοινωνικό στίγμα και γίνεται μια αντιμετωπίσιμη ασθένεια.