ΥΓΕΙΑ

Ιογενείς ηπατίτιδες: Τα ύποπτα συμπτώματα (εικόνες)

Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος. Πολλές ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο ήπαρ, δηλαδή το συκώτι, όπως επίσης η υπερβολική χρήση φαρμάκων, το αλκοόλ, διάφορες χημικές ουσίες και πολλά αυτοάνοσα νοσήματα.

Ιογενείς ηπατίτιδες: Τα ύποπτα συμπτώματα (εικόνες)

Πολλοί ιοί, όπως ο ιός της μονοπυρήνωσης, μπορούν να πυροδοτήσουν τη φλεγμονή στο ήπαρ. Οι περισσότεροι ιοί, ωστόσο, δεν προσβάλλουν μόνο το ήπαρ. Απλά το ήπαρ είναι ένα από τα πολλά όργανα τα οποία επηρεάζουν.

Ο όρος ιογενής ηπατίτιδα περιγράφει την ηπατίτιδα που προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς, οι οποίοι προσβάλλουν κυρίως το συκώτι και είναι υπεύθυνοι για τα μισά κρούσματα ηπατίτιδας.

Οι πιο συχνοί τύποι ηπατίτιδας είναι οι A, B και C.

Συμπτώματα και σημάδια της ιογενούς ηπατίτιδας

Το χρονικό διάστημα μεταξύ της έκθεσης στον ιό της ηπατίτιδας και της έναρξης της νόσου ονομάζεται περίοδος επώασης. Η περίοδος επώασης ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του ιού της ηπατίτιδας. Ο ιός της ηπατίτιδας Α έχει μια περίοδο επώασης περίπου 15 έως 45 ημέρες, ο ιός της ηπατίτιδας Β 45-160 ημέρες και ο ιός της ηπατίτιδας C από 2 εβδομάδες έως και 6 μήνες. Πολλοί ασθενείς έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα.

Στα συνήθη συμπτώματα της ιογενούς ηπατίτιδας, περιλαμβάνονται τα εξής: