ΥΓΕΙΑ

Πρόωρη καρδιακή νόσος: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο περισσότερο και από τα γονίδια

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής νόσου περισσότερο από τα γονίδια στους ανθρώπους νεότερης ηλικίας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πρόωρη καρδιακή νόσος: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο περισσότερο και από τα γονίδια

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι υγιεινές συνήθειες πρέπει να αποτελούν βασικό τμήμα των προσπαθειών πρόληψης της νόσου, ακόμη και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, τονίζουν οι επιστήμονες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.075 άνθρωποι κάτω των 50 ετών. Από αυτούς, οι 555 έπασχαν από στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν πέντε παράγοντες του τρόπου ζωής που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις: σωματική αδράνεια, κάπνισμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη.

Συνολικά, το 73% των ασθενών συγκέντρωναν τουλάχιστον τρεις από τους πέντε παράγοντες κινδύνου συγκριτικά με το 31% των μη πασχόντων από στεφανιαία νόσο (ομάδα ελέγχου).

Και στις δύο ομάδες, οι πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου αυξάνονταν με κάθε πρόσθετο παράγοντα κινδύνου. Ο κίνδυνος ήταν τρεις φορές υψηλότερος για τους ασθενείς με έναν παράγοντα κινδύνου και 24 φορές υψηλότερος για όσους είχαν τρεις ή περισσότερους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο είχαν υψηλότερο μέσο γενετικό κίνδυνο, με βάση 33 παράγοντες. Ωστόσο, παρότι η συνολική βαθμολογία τους για αυτούς τους 33 παράγοντες ήταν ένας ανεξάρτητος προγνωστικός δείκτης πρόωρης καρδιακής νόσου, η επίδραση των γονιδίων μειωνόταν καθώς αυξανόταν ο αριθμός τροποποιήσιμων παραγόντων του τρόπου ζωής, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) στο Παρίσι.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η γενετική αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόωρης καρδιακής νόσου, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να υποστηρίξει κανείς ότι είναι αναπόφευκτη.

Πολλοί νέοι με γενετική προδιάθεση, διαπιστώνεται κατά την εξέταση ότι είναι καπνιστές, σωματικά αδρανείς, με υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση, όλοι τροποποιήσιμοι παράγοντες.

Η νέα μελέτη παρέχει ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν την ανάγκη οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης καρδιακής νόσου να υιοθετούν υγιεινό τρόπο ζωής και συγκεκριμένα να σταματούν το κάπνισμα, να ασκούνται τακτικά, να τρώνε υγιεινά και να ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Υψηλή πίεση και χοληστερίνη πριν τα 40: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

Στεφανιαία νόσος: Η απλή άσκηση που θωρακίζει την καρδιά

Φραγμένες αρτηρίες: Έξι σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε (pics)