ΥΓΕΙΑ

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Τα βασικά συμπτώματα σε εικόνες

Η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι αυτοάνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς λειτουργεί λαθεμένα με αποτέλεσμα, αντί να προστατεύει τον οργανισμό, να στρέφεται εναντίον του, να επιτίθεται σε διάφορα όργανά του και να προκαλεί σιγά σιγά, την αποδιοργάνωση και την καταστροφή τους.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Τα βασικά συμπτώματα σε εικόνες

Είναι μια από τις πιο συχνές θυρεοειδοπάθειες και χαρακτηρίζεται ως μια φλεγμονώδης αντίδραση του θυρεοειδούς, προς τη λαθεμένη επίθεση που δέχεται από το ίδιο το ανοσοποιητικό του σύστημα. Η επίθεση αυτή ξεκινά με την παραγωγή αυτοαντισωμάτων εναντίον των αυτοαντιγόνων του θυρεοειδούς.

Αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης είναι ο θυρεοειδής να κατακλύζεται από Τ και Β λεμφοκύτταρα που τον διηθούν και τον διογκώνουν δημιουργώντας βρογχοκήλη, ενώ τα αυτοαντισώματα που παράγονται, προκαλούν δυσλειτουργία και σιγά σιγά οδηγούν στην καταστροφή του και σε υποθυρεοειδισμό.

Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι χρόνια, γι’ αυτό η εξέλιξη της νόσου είναι αργή.

Η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto προσβάλλει όλες τις ηλικίες κυρίως όμως γυναίκες μέσης ηλικίας. Είναι 3-7 φορές συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Είναι ιδιαίτερα συχνή σε ασθενείς με σύνδρομο Turner και σύνδρομο Down. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία βρογχοκήλης και υποθυρεοειδισμού, ιδιαίτερα στις περιοχές που έχει εκλείψει η ιωδοπενία, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.

Πηγή: verywellhealth.com