ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Πώς ο φόβος της διάγνωσης αυξάνει τον κίνδυνο μεταστάσεων και πρόωρου θανάτου

Ο φόβος της πιθανής διάγνωσης καρκίνου, οδηγεί τον ασθενή στο να μην θέλει να επισκεφθεί τον γιατρό, επισημαίνει νέα βρετανική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Epidemiology».

Καρκίνος: Πώς ο φόβος της διάγνωσης αυξάνει τον κίνδυνο μεταστάσεων και πρόωρου θανάτου

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι ασθενείς που ακυρώνουν προγραμματισμένη εξέταση, υπό τον φόβο της διάγνωσης, διατρέχουν 12% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε διάστημα ενός έτους από την αρχική διάγνωση.

Αυτοί συνήθως είναι άντρες κάτω των 30 ετών ή άνω των 85, ζουν σε φτωχές περιοχές και έχουν εκδηλώσει ένα ευρύ φάσμα γαστρεντερικών συμπτωμάτων.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι αναλυτές συγκέντρωσαν δεδομένα για περισσότερους από 10,000 ασθενείς, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί σε 100 διαφορετικούς παθολόγους της Βόρειας Αγγλίας.

bigstock Elder Man In Coma 233412295

Το 95% των συμμετεχόντων εμφανίστηκε κανονικά στο ραντεβού και μόλις το 5% από αυτούς το ακύρωσαν τελευταία στιγμή επειδή φοβόντουσαν τι θα τους πει ο γιατρός.

Από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι μόνο 1 στους 18 ασθενείς, που δεν πήγε στο προγραμματισμένο ραντεβού, διαγνώσθηκε με καρκίνο όταν η νόσος ήταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Πίτερ Ναπ αυτοί συνήθως που ακυρώνουν προγραμματισμένα ραντεβού, είναι η μειοψηφία και ανήκουν σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

«Τα συμπεράσματα της έρευνας ανοίγουν το δρόμο στο τι θα μπορούσε να γίνει, προκειμένου να εντοπιστούν οι πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου, λόγω μη συμμετοχής σε ιατρική περίθαλψη. Σε αυτά τα άτομα πρέπει να προσφερθεί επιπλέον υποστήριξη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Ναπ.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Οι άντρες πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες επειδή αρνούνται να πάνε στο γιατρό

Οι γιατροί προειδοποιούν: Τα 10 συμπτώματα καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε

13 μορφές καρκίνου που συνδέονται με τα περιττά κιλά (εικόνες)