ΥΓΕΙΑ

Εξάψεις: Πώς επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς

Οι εξάψεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.

Εξάψεις: Πώς επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης θα παρουσιαστούν την Τέτάρτη 25 Σεπτεμβρίου στην ετήσια συνάντηση της Βορειοαμερικάνης Εταιρείας Εμμηνόπαυσης στο Σικάγο.

Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν επιχειρήσει να συσχετίσουν τις εξάψεις με τις καρδιαγγειακές νόσους, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη που προσπάθησε να κάνει αυτή τη σύνδεση με συγκεκριμένα καρδιαγγειακά περιστατικά.

Η συγκεκριμένη μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα προηγούμενης έρευνας (SWAN - Study of Women's Health Across the Nation).

Βρέθηκε ότι τόσο οι συχνές όσο και οι επίμονες εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων στο μέλλον. Συγκεκριμένα, οι συχνές εξάψεις συνδέθηκαν με διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, ενώ οι επίμονες (σχεδόν μόνιμες) εξάψεις με κατά 80% αύξηση του κινδύνου τα επόμενα 20 χρόνια.

emminopaysi 2

«Είναι μια από τις σημαντικότερες μελέτες αυτού του είδους καθώς ανέλυσε τις εξάψεις σε όλη την περίοδο της εμμηνόπαυσης και δε ζητούσε από τις συμμετέχουσες να ανακαλούν εξάψεις που έγιναν μήνες ή χρόνια πριν. Επίσης μετρήθηκαν τα καρδιαγγειακά περιστατικά και δεν χρησιμοποιήθηκαν άλλες υποκατάστατες μετρήσεις» δήλωσε η Δρ Ρεμπέκα Θέρστον, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Η Στέφανι Φόμπιον, διευθύντρια της Βορειοαμερικάνικης Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να κατανοούμε τους παράγοντες κινδύνου για αυτά τα ιατρικά περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή πολλών γυναικών, καθώς έτσι, μπορούμε να βελτιώσουμε τις στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας κατά την εμμηνόπαυση.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Εξάψεις εμμηνόπαυσης: Οι παράγοντες κινδύνου που εντοπίζονται στην εγκυμοσύνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ