ΥΓΕΙΑ

Εξάψεις εμμηνόπαυσης: Οι παράγοντες κινδύνου που εντοπίζονται στην εγκυμοσύνη

Προβλήματα που ταλαιπωρούν μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μπορεί να την επηρεάσουν και αργότερα στη ζωή της και συγκεκριμένα κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα που πρόκειται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS) στο Σαν Ντιέγκο.

Εξάψεις εμμηνόπαυσης: Οι παράγοντες κινδύνου που εντοπίζονται στην εγκυμοσύνη

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που στην εγκυμοσύνη τους εμφανίζουν υπερτασικές διαταραχές ή διαβήτη ταλαιπωρούνται στην εμμηνόπαυση από συχνότερες εξάψεις.

Προκειμένου να εξετάσουν τη σχέση εξάψεων και διαταραχών της εγκυμοσύνης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 2.200 γυναίκες που είχαν συμμετάσχει στην επιδημιολογική μελέτη SWAN με θέμα την υγεία των γυναικών στη μέση ηλικία.

Από τα δεδομένα προέκυψε ότι οι υπερτασικές διαταραχές και ο διαβήτης κύησης συσχετίζονται με μεγαλύτερο αριθμό εξάψεων στην εμμηνόπαυση. Αντιθέτως, οι γυναίκες που δεν είχαν κάνει παιδί είχαν πολύ λιγότερες εξάψεις όταν πέρασαν το στάδιο της εμμηνόπαυσης.

«Η μελέτη υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά τη σημασία των διαφόρων επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης και η προεκλαμψία, για τη μελλοντική υγεία της γυναίκας, ιδίως την καρδιαγγειακή» αναφέρει σχετικά η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης Δρ Ρόντα Κόναντ από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.

Υπολογίζεται ότι οι εξάψεις εκδηλώνονται στην εμμηνόπαυση σε ένα ποσοστό 60% έως και 80% των γυναικών. «Δεδομένου του μεγάλου αριθμού γυναικών που αντιμετωπίζουν εξάψεις στην εμμηνόπαυση, είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε όλους τους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνισή τους» προσθέτει με τη σειρά της η Δρ Τζοάν Πίνκερτον, εκτελεστική διευθύντρια της NAMS.

Δείτε κι αυτό:

Εμμηνόπαυση: Επτά φυσικές λύσεις για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα (εικόνες)

Το φρούτο που πρέπει να τρώει κάθε γυναίκα στην εμμηνόπαυση

Πώς θα αποφύγετε την απώλεια ύψους μετά την εμμηνόπαυση