ΥΓΕΙΑ

Πώς θα αποφύγετε την απώλεια ύψους μετά την εμμηνόπαυση

Σαν να μην έφταναν οι εξάψεις, οι εναλλαγές της διάθεσης, η τριχόπτωση και τα άλλα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, μετά το τέλος της αναπαραγωγικής τους ζωής παρατηρείται μεταξύ των γυναικών και μια τάση… συρρίκνωσης.

Πώς θα αποφύγετε την απώλεια ύψους μετά την εμμηνόπαυση

Μια νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στις ΗΠΑ φέρνει όμως χαρμόσυνα νέα, αφού δείχνει ότι η απώλεια ύψους δεν είναι αναπόφευκτη μετά την εμμηνόπαυση.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Menopause, περιγράφει ποιοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια ύψους στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η οποία είναι συχνό φαινόμενο στη συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού και συνδέεται επίσης με τον αυξημένο κίνδυνο ασθένειας και θανάτου.

Γυμναστική, βάρος

Όπως υπέδειξε η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.024 γυναικών, ένας από τους βασικότερους παράγοντες που συνδέεται με το ύψος μετά την εμμηνόπαυση είναι η σωματική δραστηριότητα της γυναίκας όταν ήταν ακόμη έφηβη. «Η έντονη σωματική άσκηση για τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα κατά τα χρόνια της εφηβείας φάνηκε πως δρα προστατευτικά ενάντια στην απώλεια ύψους στη μετέπειτα ζωή» αναφέρει η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Τζιν Γουακτόφσκι-Βέντε, πρόεδρος της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Επαγγελμάτων Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

Το εύρημα αυτό, υπογραμμίζουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. «Αν και η μελέτη έγινε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, υπάρχει ένα σημαντικό μήνυμα και για τις νεότερες: Η έντονη γυμναστική στην εφηβεία έχει μακρόχρονη επίδραση στη σκελετική υγεία χρόνια μετά» δηλώνει η Γουακτόφσκι-Βέντε.

Η σχέση γυμναστικής και ύψους, εξηγούν οι ερευνητές, καθοδηγείται από τη συμβολή της άσκησης στην ανάπτυξη του σκελετού. Η έντονη γυμναστική, συγκεκριμένα, δηλαδή οποιαδήποτε άσκηση διαρκεί αρκετά ώστε να προκαλέσει εφίδρωση και αξιοσημείωτη αύξηση των παλμών της καρδιάς, μπορεί να βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή οστική μάζα στις νεαρές γυναίκες, διευκρινίζει η Γουακτόφσκι-Βέντε. «Επίσης, η γυμναστική αυξάνει τη δύναμη και την ισορροπία, ώστε να αποφευχθούν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και άλλα κατάγματα στη μετέπειτα ζωή» προσθέτει.

Ένας ακόμη σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας που φάνηκε να επηρεάζει το ύψος μετά την εμμηνόπαυση ήταν το σωματικό βάρος. Όσο μεγαλύτερο ήταν το σωματικό βάρος των γυναικών, σύμφωνα με τη μελέτη, τόσο πιθανότερο ήταν οι γυναίκες να έχουν χάσει 2,5 ή και περισσότερους πόντους ύψους μετά την εμμηνόπαυση.

Δείτε κι αυτό:

Εμμηνόπαυση: Με ποια διατροφή θα την καθυστερήσετε

Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση τον θυρεοειδή