ΥΓΕΙΑ

Καταπιέζετε τα συναισθήματά σας; Δείτε πόσο κινδυνεύετε από εγκεφαλικό!

Εκφράζετε σπάνια τον θυμό σας στους ανθρώπους του στενού σας περιβάλλοντος; Δυσκολεύεστε να εξωτερικεύσετε τα αρνητικά συναισθήματα στις σχέσεις σας;

Καταπιέζετε τα συναισθήματά σας; Δείτε πόσο κινδυνεύετε από εγκεφαλικό!

Νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτή η στάση μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτες σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες 40 έως 60 χρονών και διαπιστώθηκε ότι όσες «επέβαλλαν» στον εαυτό τους να σωπάσουν, είχαν αυξημένο κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας στις καρωτίδες αρτηρίες.

Η καταπίεση των συναισθημάτων προκειμένου να μην απειληθεί η σχέση ή η ασφάλεια του άλλου και η φαινομενική συναίνεση, ενώ το άτομο νιώθει θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα, είναι αυτό που ορίζουμε ως αυτοσυγκράτηση, σύμφωνα με την Dana Jack, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ουάσιγκτον.

Η έρευνα δεν κατέληξε σε σχέση αιτίας – αποτελέσματος, αλλά οι γυναίκες που ένιωθαν λιγότερο ικανές να μιλήσουν για τις ανάγκες τους ή τα συναισθήματά τους στις προσωπικές τους σχέσεις, είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες συσσώρευσης πλάκας στις καρωτίδες αρτηρίες, εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας Karen Jakubowski, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh.

«Οι γυναίκες χωρίς πλάκα στις αρτηρίες ήταν πιο ικανές να εκφράσουν τα συναισθήματά τους εντός της σχέσης τους, σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν περισσότερη πλάκα» πρόσθεσε.

Η συσσώρευση πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η Dana Jack δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, αλλά ανέπτυξε την κλίμακα που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της αυτοέκφρασης στις διαπροσωπικές σχέσεις.

«Εάν επιδεικνύετε αυτοσυγκράτηση, αποσυνδέεστε, όχι όμως μόνο από τον άλλο αλλά και από τον εαυτό σας» εξηγεί.

«Τις περισσότερες φορές επιβεβαιώνουμε τον εαυτό μας μέσω του διαλόγου με τους άλλους, μέσω της έκφρασης. Όταν όμως οι γυναίκες επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση, μπερδεύονται αναφορικά με το τι αισθάνονται πραγματικά. Αναρωτιούνται αν πάει κάτι στραβά με τις ίδιες και γι' αυτό αισθάνονται θυμωμένες ή αν πρέπει να δείξουν περισσότερη ωριμότητα, κάτι που τους προκαλεί στρες, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας» προσθέτει.

Για τις ανάγκες της μελέτης 304 γυναίκες απάντησαν σε ερωτηματολόγια που βασίζονταν στην κλίμακα της Jack και έδωσαν πληροφορίες σχετικές με δημογραφικά στοιχεία, ιατρικό ιστορικό, κατάθλιψη και άλλους παράγοντες υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση, το ύψος και το βάρος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες που ανέφεραν περισσότερη αυτοσυγκράτηση ανέφεραν και περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και θυμού, τα οποία έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Αναφορικά με τη σχέση της αυτοσυγκράτησης με την πλάκα, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα που θα εστιάσει σε παράγοντες, όπως η κατάθλιψη, τα προβλήματα σχέσεων ή οι διαταραχές του ύπνου. Η κατάθλιψη και ο κακός ύπνος αποτελούν παράγοντες κινδύνους για πλάκα στις καρωτίδες αρτηρίες» σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν τη σημασία της ενθάρρυνσης των γυναικών να εκφράζουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους στις προσωπικές τους σχέσεις, καθώς αυτό είναι σημαντικό για την καρδιαγγειακή τους υγεία στη μέση ηλικία.

Η μελέτη δείχνει τις σωματικές επιπτώσεις του στρες και αποδεικνύει την ανάγκη να λάβουμε σοβαρά υπόψιν πώς επιδρά στο σώμα η καταπίεση των συναισθημάτων και η αυτοσυγκράτηση.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής (NAMS).

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Σκλήρυνση καρωτίδων: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού – Δείτε πόσο

Χορτοφαγική διατροφή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού