ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Πώς σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα

Οι άνδρες που έγιναν πατέρες μέσω τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, ιδίως σε νεότερη ηλικία (πριν τα 55), σύμφωνα με μια νέα σουηδό-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Καρκίνος του προστάτη: Πώς σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Λουντ Σουηδίας και Στάνφορντ ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,2 εκατομμύρια άνδρες που είχαν γίνει πατέρες, από τους οποίους το 1,7% με τη βοήθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης και το 1,3% μέσω μικρογονιμοποίησης (ενδοκυτταροπλασματικής σπερματέγχυσης).

Η μέση ηλικία που είχαν αποκτήσει παιδί μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ήταν στα 37 τους, ενώ με φυσικό τρόπο τα 32.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που είχαν καταφύγει με τη σύντροφο τους σε εξωσωματική ή μικρογονιμοποίηση, είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ενώ τη νόσο αυτή εμφάνισαν μόνο το 0,28% των ανδρών που είχαν γίνει πατέρες με φυσικό τρόπο, τα ποσοστά ήταν 0,37% μεταξύ όσων είχαν χρησιμοποιήσει εξωσωματική και 0,42% μικρογονιμοποίηση.

Αυξημένος για πρόωρη εμφάνιση καρκίνου προστάτη πριν από την ηλικία των 55 ετών ήταν ο κίνδυνος για όσους είχαν κάνει ειδικά χρήση μικρογονιμοποίησης, μιας τεχνικής που χρησιμοποιείται στις πιο σοβαρές περιπτώσεις υπογονιμότητας.

ipovoithoumeni anaparagogi

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν είναι ακόμη σαφής ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει την υπογονιμότητα με τον καρκίνο του προστάτη, αλλά πιθανώς οφείλεται σε ανωμαλίες στο χρωμόσωμα Υ, οι οποίες σχετίζονται τόσο με τα προβλήματα γονιμότητας όσο και με τη συγκεκριμένη νόσο.

Τόσο ο καρκίνος του προστάτη όσο και η ανδρική υπογονιμότητα είναι συνηθισμένες, καθώς αφορούν περίπου το 10% και 8% των ανδρών αντίστοιχα στις ανεπτυγμένες χώρες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Υπογονιμότητα: Ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια