ΥΓΕΙΑ

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακών

Οι γυναίκες που εκδηλώνουν επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση εντός επτά ετών μετά τον τοκετό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακών

Η μελέτη εξέτασε κατά πόσο τα προβλήματα στην πρώτη εγκυμοσύνη, όπως πρόωρος τοκετός, μέγεθος μωρού μικρότερο από το φυσιολογικό, θνησιγένεια και προεκλαμψία, μπορούν να οδηγήσουν σε μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές εξέτασαν 4.484 γυναίκες στην πρώτη τους εγκυμοσύνη και τις υπέβαλαν σε καρδιαγγειακές εξετάσεις δύο έως επτά χρόνια αργότερα.

Διαπίστωσαν ότι το 31% των γυναικών με τουλάχιστον μία επιπλοκή ανέπτυξαν υψηλή αρτηριακή πίεση συγκριτικά με το 17% των γυναικών που δεν είχαν επιπλοκές. Τα ποσοστά υπολογίστηκαν με βάση τις πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί ένα πρώιμο τεστ αντοχής για τις γυναίκες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης David Haas, γυναικολόγο και καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

«Οι πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να ζητούν από τις γυναίκες να απαντούν σε επιπλέον ερωτήσεις σχετικά με το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους», είπε.

«Ακόμη κι αν είστε υγιείς, το μήνυμα είναι να μην παραλείπετε τις ετήσιες εξετάσεις και να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση, το βάρος σας και το μεταβολικό σας προφίλ» πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την εξέλιξη της εγκυμοσύνης - Δείτε πως

Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη: Δείτε τι μπορεί να κρύβει