ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Εξάψεις: Οι κοινές αιτίες εκτός από την εμμηνόπαυση (εικόνες)

Εξάψεις: Οι κοινές αιτίες εκτός από την εμμηνόπαυση (εικόνες)

Οι εξάψεις είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης και της περιεμμηνόπαυσης, μπορεί όμως να εκδηλώνεται σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας.

Προκαλούν ταχυκαρδία, απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και εφίδρωση.

Δεν είναι σαφές γιατί κάποιοι άνθρωποι εκδηλώνουν εξάψεις και κάποιοι άλλοι όχι, πρόκειται όμως για μια καλοήθη ή παροδική κατάσταση.

Εάν έχετε συχνά εξάψεις, καταγράψτε τις μέρες και τις ώρες, καθώς και τι κάνατε πριν εκδηλωθούν, προκειμένου να εντοπίσετε τι τις προκαλεί.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες κοινές αιτίες εξάψεων που δεν σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε:

Πηγή: prevention.com

Photo 1/6
Φάρμακα: Οι εξάψεις μπορεί να είναι παρενέργειες πολλών κοινώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Τέτοια είναι τα οπιοειδή, τα αντικαταθλιπτικά και ορισμένα φάρμακα για την οστεοπόρωση. Αν οι εξάψεις συμπέσουν με την έναρξη μιας νέας θεραπείας, πιθανότατα αυτή είναι η αιτία. Ενημερώστε τον γιατρό σας για τις εξάψεις, προκειμένου να σας αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί επίσης ο οργανισμός σας να χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στα φάρμακα, αλλά και γι’ αυτό θα σας ενημερώσει ο γιατρός σας.
Photo 2/6
Περιττά κιλά: Το σωματικό λίπος είναι μεταβολικά ενεργό, γεγονός που εξηγεί τη σχέση παχυσαρκίας και κάποιων μορφών καρκίνου. Επειδή τα παραπανίσια κιλά εμπλέκονται στο μεταβολισμό, μπορεί να είναι η αιτία των εξάψεών σας. Η διατροφή και η άσκηση μπορούν να ανακουφίσουν τις εξάψεις σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Σε σύγκριση με υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που δεν προσπάθησαν να χάσουν βάρος, όσες ακολούθησαν διατροφή και άσκηση επί 200 λεπτά την εβδομάδα, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώνουν λιγότερες εξάψεις.
Photo 3/6
Τροφικές αλλεργίες: Σχεδόν όλοι «ανάβουμε» όταν τρώμε πικάντικες τροφές. Αν όμως έχετε μια άγνωστη τροφική αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποια τροφή, η αιτία μπορεί να βρίσκεται αλλού. Το αλκοόλ, η καφεΐνη και τα πρόσθετα στις τροφές, όπως τα θειώδη άλατα, είναι μερικές κοινές αιτίες. Δώστε προσοχή στο πώς αντιδρά το σώμα σας την επόμενη φορά που θα φάτε κάποιες από αυτές τις τροφές και είναι πιθανό να βρείτε μια συσχέτιση. Αν αυτό δεν σας βοηθήσει, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Photo 4/6
Άγχος: Το άγχος και το στρες μπορεί να προκαλέσουν ανώμαλους καρδιακούς παλμούς και εκνευρισμό, συμπτώματα των εξάψεων. Οι βαθιές αναπνοές είναι μια πολύ αποτελεσματική τεχνική για να ηρεμήσετε. Το ίδιο ισχύει για τη γιόγκα, την άσκηση και τον διαλογισμό. Αν αυτά δεν λειτουργούν, μπορεί να πάσχετε από μια πιο σοβαρή αγχώδη διαταραχή. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε ειδικό.
Photo 5/6
Ασθένειες: Σχεδόν όλες οι παθήσεις που σχετίζονται με τις ορμόνες ή το ενδοκρινικό σας σύστημα, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της εμμηνόπαυσης. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα του θυρεοειδούς -ειδικά ο υπερθυρεοειδισμός- μπορεί να δικαιολογήσει τις εξάψεις. Οι λοιμώξεις και οι ιώσεις, μπορεί επίσης να προκαλέσουν εξάψεις.
Photo 6/6
Ζεστό υπνοδωμάτιο: Η θερμοκρασία του σώματός σας παρουσιάζει φυσιολογικές αυξομειώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας αν αισθανθείτε υπερβολική ζέστη ή έχετε ιδρώσει. Αν παρατηρήσετε ότι οι εξάψεις εκδηλώνονται στη μέση της νύχτας, μπορεί να φταίει η υπερβολική ζέστη ή τα πολλά σκεπάσματα. Δοκιμάστε να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία του καλοριφέρ τον χειμώνα και να κοιμάστε με λιγότερα σκεπάσματα και ρούχα.

BEST OF NETWORK

PlusQueen