ΥΓΕΙΑ

Διατροφή με χαμηλά λιπαρά: Τι προκαλεί στους άνδρες

Πολλοί άνδρες που επιθυμούν να χάσουν βάρος, ακολουθούν διατροφή με λίγα λιπαρά.

Διατροφή με χαμηλά λιπαρά: Τι προκαλεί στους άνδρες

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στα επίπεδα της τεστοστερόνης τους.

Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ανδρογόνος ορμόνη. Προάγει την ανάπτυξη και εξέλιξη των γεννητικών οργάνων των ανδρών, συμβάλλει στη ανάπτυξη των μυών, διεγείρει την ανάπτυξη των τριχών στις μασχάλες, στο πρόσωπο και την ήβη και προάγει τη σπερματογένεση. Η τεστοστερόνη μετράται συνήθως σε ελέγχους για τη διερεύνηση της ανικανότητας και κατά το έλεγχο της υπογονιμότητας.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Jake Fantus, οι άνδρες που ακολουθούσαν διατροφή με περιορισμένα λιπαρά είχαν χαμηλότερη τεστοστερόνη ορού.

Ο Δρ. Fantus ανέλυσε δεδομένα για 3.100 άνδρες που έδωσαν στοιχεία για τη διατροφή που ακολουθούσαν και τα επίπεδα τεστοστερόνης τους.

Με βάση το ιστορικό διατροφής δύο ημερών, το 14,6% των ανδρών πληρούσε τα κριτήρια διατροφής χαμηλή σε λιπαρά σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας. Σε ποσοστό 24,4% ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή.

Η μέση τεστοστερόνη ορού ήταν 435,5 ng/dL.

Η τεστοστερόνη ορού ήταν χαμηλότερη στους άνδρες που ακολουθούσαν περιοριστική διατροφή. Συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν λίγα λιπαρά είχαν τεστοστερόνη ορού 411 ng/dL, ενώ όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν 413 ng/dL.

Αφού έλαβαν υπόψιν και άλλους παράγοντες, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η χαμηλή σε λιπαρά διατροφή συνδεόταν σημαντικά με μειωμένη τεστοστερόνη στον ορό, ενώ η μεσογειακή διατροφή όχι.

Συνολικά, το 26,8% των αντρών είχε επίπεδα τεστοστερόνης χαμηλότερα από 300 ng/dL.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Urology.

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση τεστοστερόνης: 5 κορυφαίες τροφές για να το πετύχετε (pics)

Τεστοστερόνη: Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα σε άντρες και γυναίκες