ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, σύμφωνα με νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Κατάθλιψη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή γηριατρικής Πέτερ Νόρντστρομ του Πανεπιστημίου Ουμέα, μελέτησαν σχεδόν 120.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών με κατάθλιψη και τους συνέκριναν με άτομα που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου χωρίς παρόμοιο πρόβλημα.

Στη διάρκεια μιας περιόδου άνω των δέκα ετών, το 5,7% των ατόμων με κατάθλιψη εμφάνισαν άνοια, έναντι μόνο 2,6% όσων δεν είχαν κατάθλιψη.

Οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη, είχαν τουλάχιστον 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια εντός του πρώτου εξαμήνου μετά τη διάγνωση της άνοιας, σε σχέση με όσους δεν ήταν καταθλιπτικοί.

Η μελέτη εξέτασε επίσης 25.322 ζεύγη αδελφών άνω των 50 ετών, από τους οποίους ο ένας είχε κατάθλιψη και ο άλλος όχι.

Διαπιστώθηκε ότι ο αδελφός με κατάθλιψη είχε 20πλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας μέσα στους πρώτους έξι μήνες από τη διάγνωσή του.

«Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, που δεν αποδεικνύει κάποια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Αν διαγνωστείτε με κατάθλιψη, δεν σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτο να πάθετε άνοια», διευκρίνισε ο Δρ. Νόρντστρομ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine».

Διαβάστε επίσης:

8 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης (εικόνες)

Τα ποτά που σας προστατεύουν από την άνοια (εικόνες