ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό: Ο παράγοντας που ευνοεί την ανάρρωση

Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάρρωση από εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης.

Εγκεφαλικό: Ο παράγοντας που ευνοεί την ανάρρωση

Στην έρευνα συμμετείχαν 49 επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν λαμβάνοντας υπόψιν πόσο αισιόδοξοι ήταν, καθώς και τα επίπεδα φλεγμονής, βαρύτητας του εγκεφαλικού επεισοδίου και αναπηρίας επί τρεις μήνες μετά το συμβάν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικού Επεισοδίου, οι επιζώντες από εγκεφαλικό που είχαν υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, μειωμένη ένταση εγκεφαλικού επεισοδίου και μικρότερο βαθμό αναπηρίας μετά από τρεις μήνες, σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο αισιόδοξοι.

Ο Yun-Ju Lai από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, δήλωσε ότι η πορεία της υγείας των αισιόδοξων είναι καλύτερη και η τόνωση του ηθικού μπορεί να είναι ιδανικός τρόπος βελτίωσης της ψυχικής υγείας και της ανάρρωσης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η φλεγμονή μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο εμποδίζει την ανάρρωση. Η αισιοδοξία έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και καλύτερη εξέλιξη της κατάστασης της υγείας των πασχόντων, προηγούμενες έρευνες ωστόσο δεν αξιολόγησαν αν παίζει ρόλο στους ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όσο πιο αισιόδοξοι ήταν οι ασθενείς, τόσο μειωνόταν η ένταση του εγκεφαλικού και οι δείκτες φλεγμονής IL-6 και CRP, ακόμα και όταν συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες.

Διαβάστε επίσης:

Εγκεφαλικό: Οι 7 παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο κατά 60%! (εικόνες)

Πρόληψη εγκεφαλικού: Τέσσερις τροφές που πρέπει να καταναλώνετε συχνά (εικόνες)

Μεσημεριανός ύπνος: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού & εμφράγματος