ΥΓΕΙΑ

Δυσκοιλιότητα στις διακοπές: Tips ταχείας «ανακούφισης» πριν την έξοδο της Καθαράς Δευτέρας

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει και μας έχει ανοίξει η όρεξη για ταξίδι και φαγητό!

Δυσκοιλιότητα στις διακοπές: Tips ταχείας «ανακούφισης» πριν την έξοδο της Καθαράς Δευτέρας

Όλα είναι ευοίωνα για το επερχόμενο ταξίδι, αλλά το άγχος της πολύωρης διαδρομής καθώς και οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας κατά την περίοδο των διακοπών, διαταράσσουν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

Πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο, όχι μόνο για εκείνους που ταλαιπωρούνται από δυσλειτουργία στην κινητικότητα του εντέρου, αλλά και για άτομα που δεν αντιμετωπίζουν συχνά αυτό πρόβλημα.

Το στρες που προκαλεί η προετοιμασία για το επικείμενο ταξίδι, οι αλλαγές των διατροφικών μας συνηθειών, οι συχνές μετακινήσεις από το ένα μέρος στο άλλο και η έλλειψη χρόνου για το καθιερωμένο «ραντεβού» με την τουαλέτα, μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ρουτίνα κένωσης του εντέρου. Για αυτόν τον λόγο, η κατάλληλη προετοιμασία πριν από την έναρξη του ταξιδιού είναι απαραίτητη για να το απολαύσετε χωρίς «εκπλήξεις». Πώς, όμως, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους αστάθμητους παράγοντες, που οδηγούν στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας και καθιστούν την κένωση του εντέρου πιο δύσκολη από ό,τι συνήθως;

Οι «λύσεις» της δυσκοιλιότητας των ταξιδιωτών

Προκειμένου να «ανακουφιστεί» γρήγορα από το δυσάρεστο στρίμωγμα, πριν τις διακοπές και το roadtrip, ο ταξιδιώτης μπορεί να στραφεί σε μία σειρά από λύσεις που ενδέχεται να τον βοηθήσουν. Για παράδειγμα, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για να ενεργοποιηθεί η εντερική δραστηριότητα και να αποφευχθεί με φυσικό τρόπο η δυσκοιλιότητα. Αποξηραμένα φρούτα, στυμμένοι φυσικοί χυμοί και δημητριακά με συστατικά, που προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος είναι ορισμένες από τις διατροφικές λύσεις που βελτιώνουν την πιθανότητα για αφόδευση.

Σε ό,τι αφορά στο ταξίδι συγκεκριμένα, αν η τάση για δυσκοιλιότητα αυξάνεται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του roadtrip, η κατανάλωση πολλών υγρών βοηθά στην ενυδάτωση και μπορεί να συμβάλλει στην επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του εντέρου. Το νερό και οι χυμοί είναι ιδανικές επιλογές, σε αντίθεση με τα ροφήματα που περιλαμβάνουν καφεΐνη, καθώς προκαλούν αφυδάτωση και δρουν ανασταλτικά. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η ύπαρξη ενός μπουκαλιού με νερό, το οποίο θα πρέπει να καταναλώνεται και να ξαναγεμίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι, επίσης, σημαντικό να γνωρίζει ο ταξιδιώτης πως αν ο καθημερινός τρόπος ζωής του δεν περιλαμβάνει γυμναστική, τότε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας μπορεί να εξελιχθεί σε έναν επίμονο επισκέπτη. Αυτό μπορεί να επηρεάσει ακόμα περισσότερο και την αδράνεια του εντέρου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, λόγω της ακινησίας και της πολύωρης στατικότητας εντός του αυτοκινήτου. Αν η φυσική άσκηση δεν είναι εφικτή πριν το ταξίδι, τότε οι συχνές στάσεις για μικρά διαλείμματα από την ακινησία, θα ευνοήσουν τη λειτουργία του εντέρου και θα διευκολύνουν την κένωση αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, αν η στομαχική πίεση, το αίσθημα φουσκώματος, ο πόνος στην κοιλιακή χώρα, η ναυτία και οι κράμπες επιμένουν πριν το ταξίδι ή κατά τη διάρκειά του, η πιο αποτελεσματική, ήπια και γρήγορη λύση στη δυσκοιλιότητα - σε σχέση με υπόθετα και πόσιμα - είναι ένα καινοτόμο ορθικό gel ανακούφισης που δρα σε μόλις 5 – 20 λεπτά.

enudatosi

Μέσω της εύχρηστης και φιλικής για το σώμα μορφής του, το gel μπορεί και εφαρμόζεται εύκολα και με ασφάλεια, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών και δίχως να διαταράσσει το υπόλοιπο πεπτικό σύστημα, ενώ είναι κατάλληλο για χρήση ακόμα και σε εγκύους, θηλάζουσες και διαβητικούς, με τη σύμφωνη γνώμη βέβαια του γιατρού ή του φαρμακοποιού.

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, ο ταξιδιώτης μπορεί να έχει τον έλεγχο της ημέρας του, να προγραμματίσει χωρίς άγχος, το πότε θα επισκεφθεί την τουαλέτα, ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι απαλλαγμένος από την ανασφάλεια που προκαλεί η δυσκοιλιότητα και να χαρεί στο έπακρο στιγμές ξεγνοιασιάς στον αγαπημένο του προορισμό.