ΥΓΕΙΑ

Χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά

Τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο στους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά

Οι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή νόσο, αλλά οι αιτίες παραμένουν ασαφείς.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που συνδέει το φυλλικό οξύ με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα» αναφέρει η βασική συγγραφέας της μελέτης Kalyani Sonawane, επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 68 πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με βάση τα επίπεδα φυλλικού οξέος στο αίμα τους.

Τα μέλη της μίας ομάδας είχαν κάτω από 4,3 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος, της δεύτερης από 4,3 έως 8,2 και της τρίτης πάνω από 8,2.

Κατά τη διάρκεια 17 ετών, 258 από τους συμμετέχοντες πέθαναν από καρδιοπάθεια. Τα επίπεδα φυλλικού οξέος που ήταν κάτω από 4,3 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος συνδέθηκαν με 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα φυλλικού οξέος μπορεί να αποτελούν δείκτη εκτίμησης του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά ενός πάσχοντος από ρευματοειδή αρθρίτιδα» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Maria Suarez-Almazor, καθηγήτρια στο Κέντρο Αντιμετώπισης και Έρευνας του Καρκίνου MD Anderson στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο στη δημιουργία νέων κυττάρων και μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που υπάρχει στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Πολλοί πάσχοντες από ρευματοεδιή αρθρίτιδα έχουν αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης, πιθανώς λόγω των φαρμάκων που παίρνουν για την αντιμετώπιση της πάθησης, τα οποία μειώνουν το φυλλικό οξύ.

Το φυλλικό οξύ υπάρχει σε τροφές όπως τα αυγά, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Network Open.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Τα συμπτώματα που δείχνουν έλλειψη σε φυλλικό οξύ

Ομοκυστεΐνη: Γιατί είναι επικίνδυνη για την καρδιά μας

Υψηλή ομοκυστεΐνη & καρδιαγγειακός κίνδυνος: Η διατροφή που τη ρυθμίζει