ΥΓΕΙΑ

Κολπική μαρμαρυγή: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο αρρυθμίας

Από την απώλεια βάρους μέχρι τη σωματική δραστηριότητα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αποτελεσματικές μέθοδοι διαχείρισης της κολπικής μαρμαρυγής, δεν υιοθετούνται όμως ευρέως, σύμφωνα με νέα μελέτης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Κολπική μαρμαρυγή: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο αρρυθμίας

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός. Στην κολπική μαρμαρυγή οι δύο ανώτερες και οπίσθιες κοιλότητες της καρδιάς (οι κόλποι της) χτυπούν χαοτικά και ακανόνιστα, χωρίς να συντονίζονται με τις δύο κατώτερες και πρόσθιες κοιλότητες της καρδιάς (κοιλίες). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβο αίματος, ο οποίος εάν σπάσει μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό. Η κολπική μαρμαρυγή πενταπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Αν και τα καθιερωμένα ιατρικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης είναι ουσιαστικά, η προτροπή στους πάσχοντες να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες, όποτε αυτό είναι δυνατόν, μπορεί να συμβάλλει περαιτέρω στη μείωση των επεισοδίων αρρυθμίας, δήλωσε η Δρ. Mina Chung, επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της μελέτης και καρδιολόγος στην κλινική Cleveland στο Οχάιο.

Οι αλλαγές του τρόπου ζωής που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν τη διατήρηση υγιούς βάρους, τη σωματική δραστηριότητα και την αποφυγή του καπνίσματος.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι περιορισμοί, καθώς η υπερβολική άσκηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αρρυθμίας.

«Για να βοηθήσουμε τους ασθενείς να κάνουν υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής, προτείνουμε να θέτουν συγκεκριμένους, προοδευτικά εφικτούς στόχους επίτευξης επιθυμητού βάρους και σωματικής δραστηριότητας» αναφέρει η Chung.

Σε αυτό μπορεί κάποιος να βοηθηθεί από τη χρήση μικρών ηλεκτρονικών συσκευών που φοριούνται στο σώμα (wearables) τα οποία παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες όπως ο αριθμός βημάτων που κάνει κάποιος, οι θερμίδες που καίει κλπ.

Η ενθάρρυνση από τους γιατρούς των ασθενών μπορεί επίσης να αυξήσει την αφοσίωσή τους στην επίτευξη των στόχων.

Το κάπνισμα και η μέτρια ή υψηλή κατανάλωση αλκοόλ (πάνω επτά ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και 14 για τους άνδρες) αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Ειδικά το κάπνισμα μειώνει και την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας που ονομάζεται κατάλυση με καθετήρα (ablation).

Η καφεΐνη δε φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, αν και κάποιοι ασθενείς υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο αρρυθμίας.

Οι δηλώσεις των επιστημόνων έγιναν στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Κολπική μαρμαρυγή: Τα 5 βασικά συμπτώματα σε εικόνες

Κολπική μαρμαρυγή: Τι να τρώτε για να προστατευτείτε!