ΥΓΕΙΑ

Έλεγχος σακχάρου: Γιατί είναι απαραίτητος μετά το εγκεφαλικό

Ο καλός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να προστατεύσει από τη νοητική εξασθένηση μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο τα άτομα με διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Έλεγχος σακχάρου: Γιατί είναι απαραίτητος μετά το εγκεφαλικό

Η μελέτη περιελάμβανε 942 πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη οι οποίοι είχαν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο προκαλείται από απόφραξη αιμοφόρου αγγείου που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο.

Ο καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) συσχετίστηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία και λιγότερη νοητική εξασθένηση, ενώ το αντίθετο συνέβη όταν τα επίπεδα σακχάρου δεν ήταν ρυθμισμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, αυξάνεται ο επιπολασμός του διαβήτη και των εγκεφαλικών, δύο παθήσεις που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για γνωστική δυσλειτουργία και άνοια», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Tali Cukierman-Yaffe, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή Sackler του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ.

Κάθε αύξηση κατά 1% της φυσιολογικής τιμής της αιμοσφαιρίνης A1C (μια εκτίμηση των μέσων επιπέδων γλυκόζης κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες) συσχετίστηκε με 0,06 χαμηλότερο σκορ CASI. Η κλίμακα CASI (Cognitive Ability Screening Instrument) χρησιμοποιείται για την αρχική εκτίμηση της γνωστική λειτουργίας. .

Με μια κλίμακα από το 0 έως το 100, η ​​CASI μετρά την προσοχή, τη συγκέντρωση, τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη, τις γλωσσικές ικανότητες και άλλες νοητικές δεξιότητες.

Οι υψηλότερες από την αρχική τιμές A1C συσχετίστηκαν με χαμηλότερες βαθμολογίες με την πάροδο του χρόνου

Αν και η μελέτη δεν απέδειξε σχέση αιτίας-αποτελέσματος, τα ευρήματα παραμένουν στατιστικά σημαντικά ακόμα και αφού οι ειδικοί έλαβαν υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το μοεφωτικό επίπεδο, η φυλή, η κατάθλιψη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος, η υπνική άπνοια, η χρήση ινσουλίνης κά.

Η μελέτη δημοσειύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the Endocrine Society.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ισχαιμικό εγκεφαλικό: Γιατί είναι βαρύτερο στις γυναίκες – Πώς θα το προλάβετε

Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Δύο παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο

Ημικρανία: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό