ΥΓΕΙΑ

Διαταραχή καρδιακού ρυθμού: Πού αλλού μπορεί να οφείλεται εκτός από έμφραγμα

Το σοβαρό φούσκωμα μπορεί να ασκήσει πίεση στην καρδιά οδηγώντας σε εσφαλμένη διάγνωση εμφράγματος, όπως έδειξε πρόσφατη περιπτωσιολογική μελέτη.

Διαταραχή καρδιακού ρυθμού: Πού αλλού μπορεί να οφείλεται εκτός από έμφραγμα

Η μελέτη αφορούσε έναν υγιή κατά τα άλλα 41χρονο άνδρα, τον οποίο εξέτασαν οι γιατροί στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, μετά από τρεις εβδομάδες έντονου πρηξίματος, κόπωσης και λαχανιάσματος.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας και αργότερα διαγνώστηκε με μεταστατικό λέμφωμα Hodgkin.

Ενώ βρισκόταν σε καταστολή και ήταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ, παρουσίασε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ανάλογες με αυτές που αποτελούν συχνά ένδειξη εμφράγματος.

Όταν όμως ασκήθηκε πίεση στην άνω κοιλιακή χώρα του άνδρα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα του φουσκώματος, ξαφνικά η οθόνη ελέγχου της καρδιάς σταμάτησε να εμφανίζει αυτές τις διακυμάνσεις τους καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JACC: Case Reports.

Μετά την εισαγωγή ρινογαστρικού σωλήνα για την ανακούφιση του φουσκώματος, το ηλεκτροκαρδιογράφημα επιβεβαίωσε τη διακοπή των διακυμάνσεων του καρδιακού ρυθμού και ο ασθενής δεν είχε άλλα συμπτώματα καρδιακού προβλήματος.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, αν και σπάνια, η οξεία κοιλιακή διάταση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ένδειξη ST ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Οι γιατροί πρέπει να διακρίνουν αυτές τις περιπτώσεις από τα πραγματικά εμφράγματα για να αποτρέψουν περιττές θεραπείες και επεμβατικές διαδικασίες όποτε είναι δυνατόν», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και καρδιολόγος Δρ. Enrique Ostrzega.

Κάποιες μη σχετιζόμενες με καρδιακές παθήσεις αιτίες διαταραχών του καρδιακού ρυθμού είναι η παγκρεατίτιδα, η πνευμονία και η ενδοκρανιακή αιμορραγία.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Σκίρτημα στο στήθος: 9 παράγοντες που προκαλούν έκτακτες καρδιακές συστολές (εικόνες)

Πίεση & παλμοί καρδιάς: Γιατί πρέπει να υπολογίζονται μαζί

Ταχυκαρδία: Ποιες είναι οι επιπλοκές για την υγεία (εικόνες)