ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος εντέρου: Πότε πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό

Εάν στην οικογένειά σας υπάρχει ιστορικό καρκίνου του εντέρου, ο απεικονιστικός έλεγχος στην ηλικία των 40 ετών μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο ή ακόμη και στην πρόληψή της, τονίζουν οι επιστήμονες.

Καρκίνος εντέρου: Πότε πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό

Σύμφωνα ωστόσο με νέα έρευνα, η οδηγία σπάνια λαμβάνεται υπόψιν από αυτούς που εμφανίζουν την πάθηση πριν την ηλικία των 50 ετών.

«Χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση για τη σημασία του οικογενειακού ιστορικού και τα συστήματα υγείας πρέπει να διασφαλίζουν τη συλλογή και καταγραφή πληροφοριών» δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Samir Gupta, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Ο Gupta και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν σχεδόν 2.500 ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου στα 40.

Περίπου το 25% από αυτούς είχαν συγγενείς πρώτου βαθμού -αδέλφια ή γονείς- που είχαν επίσης αντιμετωπίσει την ασθένεια.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει σε αυτούς τους ανθρώπους να ξεκινούν τις εξετάσεις στην ηλικία των 40, δηλαδή 5 χρόνια νωρίτερα από εκείνους που αντιμετωπίζουν μέτριο κίνδυνο, ή 10 χρόνια πριν από την ηλικία διάγνωσης του νεότερου συγγενή με καρκίνο.

Η μελέτη διαπίστωσε ωστόσο ότι πάνω από το 98% δεν είχαν υποβληθεί εγκαίρως σε έλεγχο και η διάγνωση καρκίνου έγινε μετά την ηλικία που πρέπει να κάνουν εξετάσεις όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Έτσι χάνεται η ευκαιρία διάγωσης της πάθησης σε ένα στάδιο που μπορεί να θεραπευτεί πιο εύκολα ή ακόμη και να προληφθεί.

Σύμφωνα με τον Γούπτα, αυτό πιθανώς οφείλεται σε λάθος εκτίμηση των ασθενών και των γιατρών τους του σημαντικού ρόλου που παίζει το οικογενειακό ιστορικό στην πρόβλεψη του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί στις ηλικίες κάτω των 50 ετών.

Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν συγγενείς με την νόσο και ως εκ τούτου θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις στα 40 (εξέταση κοπράνων ή κολονοσκόπηση).

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Σε ποια ηλικία πρέπει να κάνουν κολονοσκόπηση οι γυναίκες

Ορθοκολικός καρκίνος: Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης και μετά από αυτή (βίντεο)