ΥΓΕΙΑ

Εργασιακό στρες: Πόσο αυξάνει το κίνδυνο Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου (έρευνα)

Το εργασιακό στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να καταλήξετε στο νοσοκομείο με περιφερική αρτηριακή νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Εργασιακό στρες: Πόσο αυξάνει το κίνδυνο Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου (έρευνα)

Η περιφερική αρτηριακή νόσος (ΠΑΝ) εμφανίζεται όταν η χοληστερόλη ή άλλες λιπαρές ουσίες συσσωρεύονται στα αιμοφόρα αγγεία μακριά από την καρδιά -συνήθως στα πόδια- και περιορίζουν τη ροή του αίματος.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ΠΑΝ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το εργασιακό άγχος με άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την απόφραξη των αρτηριών, δεν υπάρχουν όμως στοιχεία για την Περιφερική Αρτηριακή Νόσο.

Η νέα μελέτη εστίασε στη σύνδεση εργασιακού άγχους και νοσηλείας για ΠΑΝ.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το εργασιακό άγχος μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για περιφερική αρτηριακή νόσο, με τρόπο ανάλογο με αυτόν που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε η βασική συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, Katriina Heikkilä

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αρχεία υγείας 139.000 ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν σε 11 μελέτες, οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ 1985 και 2008 στη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμετεχόντων κυμαίνονταν μεταξύ 39 έως 49 ετών και δεν είχαν ιστορικό ΠΑΝ όταν ξεκίνησαν οι μελέτες.

Κατά τη διάρκεια των 13 ετών παρακολούθησης, 0,2% έως 1,8% των συμμετεχόντων νοσηλεύτηκαν για περιφερική αρτηριακή νόσο. Ο κίνδυνος ήταν 1,4 φορές υψηλότερος για όσους είχαν εργασιακό άγχος, συγκριτικά με όσους δεν είχαν.

Αν και η σχέση δεν είναι σαφής και τα στοιχεία που συνδέουν το εργασιακό άγχος με τις καρδιακές παθήσεις είναι περιορισμένα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το άγχος σχετίζεται με αυξημένη φλεγμονή και υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, παράγοντες που συμβάλλουν σε επιπλοκές και επιδείνωση της ΠΑΝ.

Η ΠΑΝ επηρεάζει περισσότερα από 200 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και στα βασικά της συμπτώματα περιλαμβάνεται ο πόνος στα πόδια ενώ περπατάτε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στη επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

Διαβάστε επίσης:

Περιφερική αρτηριοπάθεια: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)

Παχυσαρκία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο περιφερικής αρτηριοπάθειας

Περιφερική αρτηριοπάθεια: Η διατροφή που προστατεύει τις αρτηρίες των ποδιών