ΥΓΕΙΑ

Μαστογραφία: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου για τις γυναίκες που την αμελούν (έρευνα)

Οι τακτικές μαστογραφίες μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες προχωρημένου και κάποιες φορές θανατηφόρου καρκίνου του στήθους, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη.

Μαστογραφία: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου για τις γυναίκες που την αμελούν (έρευνα)

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για σχεδόν 550.000 γυναίκες στη Σουηδία, οι οποίες επιλέχθηκαν για να υποβληθούν σε μαστογραφία.

Οι ερευνητές σύγκριναν τα ποσοστά προχωρημένων και θανατηφόρων εντός 10 χρόνων μετά τη διάγνωση καρκίνων του μαστού στις γυναίκες που έκαναν μαστογραφία και σε εκείνες που δεν έκαναν.

Συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν υποβλήθηκαν σε μαστογραφία, όσες έκαναν είχαν 25% χαμηλότερο ποσοστό προχωρημένου καρκίνου του μαστού και 41% χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού που ήταν θανατηφόρος για 10 χρόνια.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο απεικονιστικός έλεγχος του στήθους για καρκίνο του μαστού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρου καρκίνου του μαστού», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Stephen Duffy, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Επειδή οι συμμετέχουσες στη μελέτη παρακολουθήθηκαν τόσο για την εξέταση μαστογραφίας όσο και για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού για την ίδια χρονική περίοδο, τα αποτελέσματα «δεν επηρεάζονται από πιθανές αλλαγές στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού με την πάροδο του χρόνου», σημείωσε ο Duffy.

Η έρευνα δείχνει δηλαδή, ότι η μαστογραφία μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού πάνω και πέρα ​​από αυτό που μπορεί να επιτευχθεί με τις τρέχουσες θεραπείες, τόνισε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Laszlo Tabar, από το Νοσοκομείο Falun στη Σουηδία.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού καθιστούν την έγκαιρη διάγνωση λιγότερο σημαντική. Η μελέτη μας δείχνει ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού» πρόσθεσε.

Οι τακτικές μαστογραφίες πρέπει να αρχίζουν σύμφωνα με τους ειδικούς στα 40, εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν να ξεκινούν νωρίτερα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Μαστογραφία: Η ψηφιακή υπερτερεί έναντι της απλής στην ανίχνευση του καρκίνου

Οι Αμερικανοί αλλάζουν τις οδηγίες μαστογραφίας και προκαλούν «μπερδέματα»

Μαστογραφία εφ' όρου ζωής μετά τα 40 για να είστε υγιείς