ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί με σταγονίδια της ομιλίας; (νέα έρευνα)

Τα μικρά σταγονίδια που παράγονται όταν μιλάει κάποιος, μπορούν να αιωρούνται στον αέρα για τουλάχιστον 8 λεπτά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Κορονοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί με σταγονίδια της ομιλίας; (νέα έρευνα)

Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί οι λοιμώξεις από τον νέο κορονοϊό είναι πιο συχνές σε γηροκομεία, κρουαζιερόπλοια και άλλους κλειστούς χώρους με περιορισμένο αερισμό.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Διαβήτη και τις παθήσεις του Πεπτικού και των Νεφρών των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν laser για να αξιολογήσουν τα επίπεδα μικρών σταγονιδίων που φεύγουν από το στόμα ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

Τα πειράματά τους με πολύ ευαίσθητο laser αποκάλυψαν ότι η δυνατή ομιλία μπορεί να απελευθερώσει χιλιάδες υγρά σταγονίδια ανά δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές τα μικρά αυτά σταγονίδια μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κορονοϊό αλλά οι γνώμες μεταξύ των ειδικών είναι αντικρουόμενες. Συμφωνούν ωστόσο ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω μεγάλων σταγονιδίων.

Η νέα έρευνα δεν εστίασε στον κορονοϊό ή άλλο ιό, αλλά στον τρόπο που δημιουργούνται σταγονίδια από το αναπνευστικό καθώς οι άνθρωποι μιλούν.

Το πείραμα εστίασε σε μικρά σταγονίδια που μπορούν να παραμένουν στον αέρα πολύ περισσότερο. Τα σταγονίδια θα μπορούσαν να περιέχουν αρκετά σωματίδια ιού ώστε να μολύνουν κάποιον.

Η πιο δυνατή ομιλία παράγει ακόμα περισσότερα σταγονίδια. Ειδικότερα, η δυνατή ομιλία διάρκειας ενός λεπτού μπορεί να παράξει σχεδόν 1.000 σταγονίδια που περιέχουν ιό, τα οποία μένουν στον αέρα για περισσότερο από 8 λεπτά.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πιο ακριβής μέχρι στιγμής καταγραφή του μεγέθους, του αριθμού και της συχνότητας σταγονιδίων που φεύγουν από το στόμα κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας και φτάνουν στους ακροατές, δήλωσε ο Benjamin Neuman.

Πρόσθεσε, ότι η έρευνα δεν εξετάζει άμεσα αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την ομιλία αλλά δείχνει πως είναι πιθανό σταγονίδια που παράγονται σε φυσιολογική κοντινή συνομιλία να είναι αρκετά μεγάλα και συχνότητα τέτοια που να δημιουργούν υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοιού ή άλλου ιού του αναπνευστικού μεταξύ ανθρώπων που δεν φορούν μάσκες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ομιλία δημιουργεί σταγονίδια που η αναπνοή μόνη δεν δημιουργεί.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Οι γάτες μπορούν να μολυνθούν και να τον μεταδώσουν σε άλλες γάτες, όχι σε ανθρώπους

Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνος είναι στην εγκυμοσύνη

Κορονοϊός: Ποια συμπτώματα προκαλεί στα παιδιά (έρευνα)