ΥΓΕΙΑ

Θυρεοειδής: Σημάδια δυσλειτουργίας που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)

Ο θυρεοειδής είναι από τους σημαντικότερους αδένες του οργανισμού και η παραμικρή δυσλειτουργία του προκαλεί σειρά προβλημάτων.

Θυρεοειδής: Σημάδια δυσλειτουργίας που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)

Είναι ενδοκρινής αδένας, δηλαδή παράγει και εκκρίνει ουσίες –τις ορμόνες– και τις στέλνει στην κυκλοφορία για να δράσουν στα διάφορα όργανα μακριά από τον τόπο της παραγωγής τους.

Ο θυρεοειδής παράγει τρεις ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4), την τριωδοθυρονίνη (Τ3), και την καλσιτονίνη (CT).

Οι πιο βασικές είναι η Τ4 και η Τ3 και για να τις συνθέσει ο θυρεοειδής χρειάζεται ιώδιο το οποίο προσλαμβάνει από το αίμα. Το ιώδιο αυτό προέρχεται από τις τροφές.

Αν το ιώδιο των τροφών είναι λίγο, τότε ο θυρεοειδής αναγκάζεται να λειτουργεί περισσότερο και έτσι διογκώνεται, δημιουργείται δηλαδή αυτό που ονομάζουμε βρογχοκήλη.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση, μεταξύ άλλων, της θερμοκρασίας του σώματος, του μεταβολισμού και των χτύπων της καρδιάς, ενώ η δυσλειτουργία του αδένα αφορά είτε μεγαλύτερη είτε μικρότερη παραγωγή της σχετικής ορμόνης (TH).

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη του σημασία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, συχνά δεν είναι το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε, όταν εκδηλώνεται κάποιο πρόβλημα.

Δείτε τα 10 συμπτώματα που υποδεικνύουν υπολειτουργικό ή υπερλειτουργικό θυρεοειδή: