ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πολλαπλή σκλήρυνση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού & εμφράγματος

Πολλαπλή σκλήρυνση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού & εμφράγματος

Η πολλαπλή σκλήρυνση προκαλεί αδυναμία, πόνο, κόπωση και προβλήματα όρασης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η ασθένεια αυξάνει επίσης τις πιθανότητες καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που μπορεί να επηρεάσει την κίνηση.

Η νέα βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν σχεδόν 33% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν μακροαγγειακή νόσο. Πρόκειται για κατάσταση που επηρεάζει τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία του σώματος. Η καρδιακή νόσος και το  εγκεφαλικό επεισόδιο είναι παραδείγματα μακροαγγειακής νόσου.

 Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν 1,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με άτομα χωρίς την ασθένεια. Είχαν επίσης 3,5 φορές υψηλότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης συγκριτικά με τα άτομα χωρίς την πάθηση. Αυτές οι διαφορές ήταν πιο έντονες στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Ένα από τα θετικά που διαπίστωσε η μελέτη ήταν ότι τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, κυρίως οι στατίνες, συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου για τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Raffaele Palladino, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College στο Λονδίνο, δήλωσε ότι είναι σημαντικό τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις για την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Η τακτική παρακολούθηση θα μπορούσε να βοηθήσει «στον εντοπισμό εκείνων που θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από επιθετικές στρατηγικές μείωσης του αγγειακού κινδύνου», οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, είπε.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 12.000 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που ζουν στην Αγγλία. Το 67% ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν 45 ετών. Οι ερευνητές συνέκριναν τους πάσχοντες με άτομα που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου και δεν έπασχαν από σκλήρυνση.

Ένας λόγος που οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια είναι η φλεγμονή. Ο Palladino εξήγησε ότι η φλεγμονή που σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο λόγος που οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι οι υγιείς νεότερες γυναίκες έχουν συνήθως μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έτσι, η επίδραση της πάθησης είναι μεγαλύτερη σε όσες πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Neurology.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Σκλήρυνση κατά πλάκας: 8 χαρακτηριστικές ενδείξεις (εικόνες)

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο (εικόνες)

Ιώσεις στην παιδική ηλικία: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης

BEST OF NETWORK

Σήφης Βαλυράκης: Πώς έχασε τη ζωή του ο πρώην υπουργός - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Εστίαση: Πότε ανοίγουν καφέ, μπαρ, εστιατόρια - Αντίστροφη μέτρηση για χιονοδρομικά, πρακτορεία ΟΠΑΠ

Καιρός: Εβδομάδα με τρεις διαδοχικές κακοκαιρίες! Προειδοποίηση Μαρουσάκη (vid)

Ανδρέας Παπανδρέου: Το τρομερό μυστικό του που γνώριζαν μόνο 2 άνθρωποι

Διερευνητικές: Τα παιχνίδια με το χρόνο, το blame game και το «όπλο» που φοβούνται οι Τούρκοι

Θετικός στον κορονοϊό ο γιος του Αλέξη Τσίπρα

Lockdown: Δεν βάζουμε μυαλό! Χαμός στα μαγαζιά - Δείτε τι γίνεται σε Ερμού και εμπορικά κέντρα

Φρεγάτες Belh@rra: Πιο κοντά από ποτέ - Η πρόταση της Παρλί για 4 πλοία, ναυπήγηση και Fremm

Κορονοϊός - Κολχικίνη: Υπό ποιες προϋποθέσεις, σε ποιους και πότε θα χορηγείται

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Θετικός στον κορονοϊό ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Διπλό τζακ ποτ στην κλήρωση Τζόκερ: Πόσα χρήματα θα μοιράσει την Τρίτη (26/1)

Πένθος για την Τίνα Μεσσαροπούλου - Συγκινεί η ανάρτησή της