ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Πώς θα κάνουμε την κάθε ημέρα, μια ημέρα χωρίς τσιγάρο

Όπως κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, έτσι και φέτος, ο πλανήτης μας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Πώς θα κάνουμε την κάθε ημέρα, μια ημέρα χωρίς τσιγάρο

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 1988, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θέσπισε τη σημαντική αυτή ημέρα για την παγκόσμια υγεία, το κάπνισμα συνεχίζει να απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας σε ό,τι αφορά στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος για τον άνθρωπο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τουλάχιστον ανησυχητικά. Οι αριθμοί και σε αυτή την περίπτωση «μιλούν» από μόνοι τους.

Αρκεί απλώς να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται το κάπνισμα (καρκίνος του πνεύμονα, του λάρυγγα και του στόματος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εμφύσημα, κ.ά.). Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα συγκεκριμένα, τα στοιχεία είναι εξίσου απογοητευτικά. Διότι σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) το 25% των θανάτων των ανδρών στην Ελλάδα οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στο κάπνισμα, ενώ όπως είχε αποκαλύψει προ διετίας η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας από νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Αν αναλογιστούμε τα τεράστια οφέλη της διακοπής του καπνίσματος για τη υγεία μας, ήδη από τα πρώτα κιόλας λεπτά έπειτα από το τελευταίο τσιγάρο -μέσα σε 20 μόλις λεπτά η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί μας επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ σε 24 ώρες το μονοξείδιο του άνθρακα έχει αποβληθεί πλήρως από το σώμα μας- μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία του να πάρουμε την απόφαση να κάνουμε την αρχή για μια ζωή χωρίς τσιγάρο.

Λέγοντας «αντίο» στο κάπνισμα

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν πως το κάπνισμα αποτελεί σήμερα μια υγειονομική «βόμβα» και αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος. Βέβαια, στόχος του συγκεκριμένου εορτασμού δεν είναι απλώς το να θυμηθεί και να αναλογιστεί ο καθένας μας τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος για την παγκόσμια υγεία. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος θεσπίστηκε προκειμένου να ενημερώσει, αλλά κυρίως να δώσει σε κάθε καπνιστή την απαραίτητη ώθηση να μετατρέψει την κάθε ημέρα σε μια ημέρα χωρίς τσιγάρο.

Και μπορεί η διακοπή του καπνίσματος να μην είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο, είναι απολύτως εφικτή, αφού εν έτει 2020 χιλιάδες είναι οι καπνιστές οι οποίοι παίρνουν κάθε ημέρα την πρωτοβουλία να πουν «αντίο» στο τσιγάρο -και τα καταφέρνουν. Η απόφαση να κάνει κάποιος οικογένεια ή να πραγματοποιήσει ένα νέο βήμα στη ζωή του, αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις το έναυσμα για τη διακοπή του καπνίσματος. Με την τεχνολογία να έχει εξελιχθεί σήμερα, λοιπόν, σε βαθμό που μας προσφέρει πιο πολλές επιλογές και καινοτόμα προϊόντα διακοπής καπνίσματος, όλο και περισσότεροι είναι οι καπνιστές οι οποίοι αποφασίζουν με μεγαλύτερη σιγουριά να βάλουν τέλος σε αυτή την επικίνδυνη για την υγεία τους συνήθεια, λέγοντας «αντίο» στο τσιγάρο και τη νικοτίνη γενικότερα.

tsigaro

Απαλλαγή από το τσιγάρο και τη νικοτίνη

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από το τσιγάρο, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι στρέφονται σήμερα στο άτμισμα ή τα θερμαινόμενα τσιγάρα. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, οι καπνιστές οδηγούνται ουσιαστικά από τον έναν εθισμό στον άλλο. Αρκεί να υπογραμμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, η πλειονότητα των ανθρώπων που στράφηκαν από το κάπνισμα στο άτμισμα, ατμίζουν περισσότερο από όσο κάπνιζαν, ενώ πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι καταλήγουν να ατμίζουν και να καπνίζουν ταυτόχρονα.

Το γεγονός δε πως πολλοί είναι οι νέοι σε παγκόσμιο επίπεδο που στρέφονται στο τσιγάρο και το άτμισμα προκαλεί ανησυχία -σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ για το 2015, το 17% των νέων ηλικίας από 15 έως 24 ετών καπνίζουν. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που η προστασία των νέων από τις συνήθειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, είναι το βασικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος.

atmisma

Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης σε πρώτο πλάνο

Πώς μπορεί, λοιπόν, να απαλλαγεί κάποιος σήμερα πιο εύκολα από το τσιγάρο και τη νικοτίνη, αφήνοντας πίσω του κάθε καπνιστική συνήθεια; Η απάντηση βρίσκεται στα κατάλληλα προϊόντα διακοπής καπνίσματος και δη, σε εκείνα που βασίζονται στη μέθοδο υποκατάστασης νικοτίνης.

Πράγματι, για περισσότερα από 40 χρόνια, η πιο αποτελεσματική και κλινικά αποδεδειγμένη μέθοδος διακοπής του καπνίσματος στον κόσμο είναι η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης. Για την ακρίβεια, έχει αποδειχθεί ότι η χρήση προϊόντων υποκατάστασης νικοτίνης από τους καπνιστές διπλασιάζει τις πιθανότητες της επιτυχημένης διακοπής καπνίσματος, σε σύγκριση με τη δύναμη της θέλησης μόνο.

Γιατί και πώς όμως η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από το κάπνισμα και τον εθισμό στη νικοτίνη; Η απάντηση εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης δεν αντικαθιστούν έναν εθισμό με έναν άλλο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της επιλογής διακοπής του καπνίσματος μέσω του ατμίσματος. Συγκεκριμένα, οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης παρέχουν χαμηλότερες και πιο ελεγχόμενες δόσεις νικοτίνης σε σύγκριση με τα τσιγάρα, βοηθώντας τον καπνιστή να καταπολεμήσει την έντονη και συχνά βασανιστική επιθυμία για τσιγάρο, μέχρι να απαλλαγεί οριστικά από αυτή την ανάγκη.

Το ποιο προϊόν διακοπής καπνίσματος με τη μέθοδο υποκατάστασης νικοτίνης θα επιλέξει κάποιος, εξαρτάται από το πόσο έντονη είναι η επιθυμία του για τσιγάρο και το πόσο καπνίζει σε καθημερινή βάση. Το στοιχείο-«κλειδί» για να κάνει την αρχή ένας καπνιστής, πάντως, είναι να βρει το σωστό προϊόν διακοπής καπνίσματος με βάση τις δικές του ανάγκες.

Τα αισιόδοξα νέα στη μάχη κατά του καπνίσματος, είναι πως πλέον μπορούμε να βρούμε σε κάθε φαρμακείο τσίχλες για τη διακοπή του καπνίσματος, ειδικά πιπάκια που υποκαθιστούν την έντονη εξάρτηση από τις κινήσεις του καπνίσματος, διαδερμικά έμπλαστρα καθώς και στοματικά σπρέι νικοτίνης, τα οποία μάλιστα σήμερα μπορούν να ανακουφίσουν από την ανάγκη για τσιγάρο σε μόλις 30 δευτερόλεπτα, με έναν μόλις ψεκασμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, πριν κάνουμε την οποιαδήποτε επιλογή, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον φαρμακοποιό μας, ώστε να μας κατευθύνει καταλλήλως.

tsigaro2

Ας γιορτάσουμε, λοιπόν, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, κάνοντας την αρχή για μια καθημερινότητα απαλλαγμένη από τον καπνό για να είναι στο εξής η κάθε ημέρα, μια ημέρα χωρίς τσιγάρο. Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση όμως, σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας καινοτόμες επιλογές, «εργαλεία» που μπορούν να σταθούν αρωγοί μας σε αυτή τη σημαντική για την υγεία μας προσπάθεια.