Ουρολοίμωξη: Η «πάθηση του καλοκαιριού» και πώς θα την αντιμετωπίσουμε

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων - περί το 90% - οφείλεται στο βακτήριο E. Coli, το οποίο προκαλεί φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη και στην ουρήθρα, με επώδυνα συμπτώματα για τον ασθενή. Οι έρευνες δείχνουν ότι μία στις δύο γυναίκες θα εμφανίσει ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της, ενώ το 20-30% των γυναικών αυτών εμφανίζει και υποτροπή. Οι ασθενείς αναφέρουν πως από τα πρώτα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης είναι ο ξαφνικός πόνος χαμηλά στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της ούρησης, το αίσθημα καύσου, η συχνουρία, τα θολά ή σκούρα ούρα με δυσάρεστη οσμή και η επιτακτικότητα με μικρή ποσότητα ούρων.

Πώς εμφανίζεται η ουρολοίμωξη

Αρχικά θα πρέπει να διευκρινιστεί πως με τον όρο «ουρολοίμωξη» περιγράφουμε όλες τις μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς (ιούς, μύκητες και βακτήρια). Ειδικά το καλοκαίρι, αυτοί οι μικροοργανισμοί ευνοούνται από τη ζέστη και την υγρασία, ενώ εντοπίζονται σε μέρη όπως οι πισίνες, οι αμμουδιές και τα αποδυτήρια. Η εφίδρωση του οργανισμού που οδηγεί σε αφυδάτωση και μειωμένη παραγωγή ούρων, αλλά και η κατακράτηση ούρων επί ώρες προς αποφυγήν χρήσης δημόσιας τουαλέτας δημιουργούν επίσης ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων. Αν και ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει μηχανισμούς για την αποτροπή μιας ουρολοίμωξης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, ουσιαστικά εξουδετερώνουν τις άμυνες αυτές και καθιστούν τον ανθρώπινο οργανισμό ευάλωτο στην ανάπτυξη μικροβίων.

Την ίδια ώρα έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ουρολοίμωξης και αυτοί είναι: η κακή υγιεινή, οι σεξουαλικές σχέσεις, οι περίοδοι έντονου στρες, κόπωσης και πίεσης, τα στενά εσώρουχα, η εγκυμοσύνη, ο διαβήτης, η εμμηνόπαυση, το διάστημα πριν και μετά την έμμηνο ρύση, η χαμηλή πρόσληψη υγρών, η κατακράτηση ούρων, η χρόνια δυσκοιλιότητα και η χρόνια κατάκλιση.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι υποτροπιάζουσες κυστίτιδες ταλαιπωρούν πολύ συχνά τις γυναίκες, με το 10-20% αυτών, να προσβάλλονται από περισσότερες από μια κυστίτιδες ετησίως. Όταν μία ουρολοίμωξη είναι «υποτροπιάζουσα», τότε τα συμπτώματά της επανεμφανίζονται μετά την πλήρη κλινική αποδρομή ενός προηγούμενου επεισοδίου και παρά τη λήψη θεραπείας, περισσότερες από τρεις φορές στους προηγούμενους 12 μήνες ή περισσότερα από δύο επεισόδια στο τελευταίο εξάμηνο.

p1

Πώς αντιμετωπίζεται η ουρολοίμωξη

Γενικά μέτρα, αντιμικροβιακή αγωγή, αλλά και φυτικά προϊόντα όπως το Cranberry, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας ουρολοίμωξης και την ανακούφιση του ασθενή. Η λήψη άφθονων υγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η άμεση ούρηση σε καθιστή θέση με την εκδήλωση επιθυμίας, η ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή και φυσικά ο σχολαστικός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής ώστε να επανέλθει η εξαιρετική υγιεινή είναι τα πρώτα, γενικά μέτρα που λαμβάνουν οι ασθενείς. Σε πολλές περιπτώσεις ουρολοιμώξεων όμως, ο γιατρός μπορεί να συστήσει και ειδική αντιμικροβιακή αγωγή, που χορηγείται βάσει αντιβιογράμματος.

Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης είναι το Cranberry, ένα προϊόν με παραδοσιακή χρήση για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Η ολοκληρωμένη σειρά Urisanol έχει ως κύριο συστατικό το Cranberry (Vaccinum Macrocarpon) που ευδοκιμεί στη Βόρεια Αμερική και το οποίο περιέχει ουσίες που εμποδίζουν σημαντικά την ανάπτυξη μικροβίων στην ουροδόχο κύστη. Η δράση τους εντοπίζεται σε συγκεκριμένα φλαβονοειδή, τις προανθοκυανιδίνες τύπου Α (PAC): Τα 36mg PAC εμποδίζουν τα βακτήρια να προσκολλήσουν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα αυτά να αποβάλλονται με την ούρηση, ουσιαστικά ενισχύοντας με φυσιολογικό τρόπο την άμυνα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια που προκαλούν ουρολοιμώξεις.

Οι κάψουλες Urisanol είναι το προϊόν που συστήνεται για μακροχρόνια συνεχή χορήγηση έως και επί τρεις μήνες με σκοπό την πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Καθεμία από τις 30 κάψουλες σε κάθε συσκευασία περιέχει 36mg προανθοκυανιδίνες τύπου Α και είναι ιδανικές για τις γυναίκες που θέλουν δράσουν προληπτικά και να αποφύγουν τις επαναλαμβανόμενες διαταραχές του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Πίνοντας μία κάψουλα, κάθε πρωί, με ένα μεγάλο ποτήρι νερό, έχουν κάνει αυτό που χρειάζεται για να θωρακίσουν κατάλληλα τον οργανισμό τους. Σε περίπτωση χρήσης κατά τη διάρκεια κύησης ή γαλουχίας απαιτείται η συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού.

p2

Το Cranberry όμως είναι ιδανικό και για την ανακούφιση των οδυνηρών συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης, κατά τη φάση όξυνσής τους. Η σειρά Urisanol διαθέτει το προϊόν Urisanol Flash, το οποίο εκτός από τα 36mg προανθοκυανιδίνων τύπου Α περιέχει και 5 συγκεκριμένα αιθέρια έλαια που εξουδετερώνουν τα βακτήρια και συντελούν στη μείωση της φλεγμονής. Μπορεί να δοθεί ταυτόχρονα με οποιαδήποτε αντιμικροβιακή αγωγή συστήσει ο γιατρός και περιλαμβάνει τη λήψη μίας κάψουλας Cranberry και μίας κάψουλας αιθέριου ελαίου μαζί, πρωί και βράδυ, με ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Το ανώτατο όριο χορήγησης είναι οι πέντε ημέρες, ενώ το Urisanol Flash αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια κύησης και γαλουχίας.

p3

Τα εργαστήρια της Naturactive, με την εγγύηση της διαδικασίας του Botanical Expertise Pierre Fabre, που επιλέγει και συλλέγει συστηματικά τα καλύτερα φυτικά και φυσικά συστατικά, προσφέρει την ολοκληρωμένη σειρά Urisanol με βάση το Cranberry και τα αιθέρια έλαια, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Με τις κάψουλες Urisanol και Urisanol Flash δρούμε τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της ανακούφισης από τα επώδυνα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ- ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟN ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟN ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ