ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Λίπος στην καρδιά: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Λίπος στην καρδιά: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Το λίπος στην καρδιά ή περικαρδιακό λίπος βρίσκεται γύρω από την καρδιά και θεωρείται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην παθογένεια της καρδιαγγειακής νόσου, λόγω των φλεγµονωδών ιδιοτήτων του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λιπώδης ιστός γύρω από την καρδιά είναι βιολογικά ενεργός και εκκρίνει κυτοκίνες, όπως συμβαίνει και με το κοιλιακό λίπος.

Οι κυτοκίνες ή κυτταροκίνες είναι ουσίες με φλεγμονώδεις ιδιότητες που προάγουν την αθηροσκλήρωση, η οποία είναι υπεύθυνη για τα εμφράγματα του μυοκαρδίου.

Νέα μελέτη για τις επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική κατανάλωση σακχαρούχων τροφίμων και πρόσθετης ζάχαρης συνδέεται με τη δημιουργία αποθεμάτων λίπους γύρω από την καρδιά και την κοιλιά.

Η μελέτη παρατήρησης αφορούσε τόσο τα σακχαρούχα ροφήματα (αναψυκτικά, χυμούς φρούτων, ενεργειακά ποτά) όσο και τη ζάχαρη που προστίθεται σε τρόφιμα και ροφήματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση της μακροχρόνιας κατανάλωσης ζάχαρης και των αποθεμάτων λίπους στην καρδιά και σε άλλα όργανα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια εν εξελίξει μελέτη στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν 3.070 υγιείς άνθρωποι ηλικίας 18-30 ετών.

Η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων μετρήθηκε τρεις φορές στη διάρκεια μιας 20ετούς περιόδου (1985-2005) και μετά από 25 χρόνια (2010) πραγματοποιήθηκαν υπολογιστικές τομογραφίες στον θώρακα και την κοιλιά, ώστε να μετρηθεί ο όγκος του λίπους στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η πρόσληψη ζάχαρης στα 20 χρόνια σχετίστηκε με τον όγκο του λίπους αργότερα στη ζωή. Η αυξημένη πρόσληψη τόσο σακχαρούχων ροφημάτων όσο και προστιθέμενης ζάχαρης σχετίστηκε με σταδιακά μεγαλύτερα αποθέματα λίπους γύρω από τα όργανα.

«Όταν καταναλώνουμε υπερβολική ζάχαρη, το περίσσευμα αυτό μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται. Ο λιπώδης ιστός που βρίσκεται γύρω από την καρδιά και στην κοιλιά απελευθερώνει στο σώμα χημικές ουσίες που μπορεί να γίνουν επιβλαβείς για την υγεία. Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τον περιορισμό της πλεονάζουσας πρόσληψης ζάχαρης», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Minnesota, So Yun Yi.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση υπερβολικής προστιθέμενης ζάχαρης και ζαχαρούχων ποτών σχετίζεται με μεγαλύτερη ποσότητα λιπώδους ιστού. Και γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα λίπους σχετίζονται με υψηλότερους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και διαβήτη», τόνισε η Δρ. Lyn Steffen, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η ειδικός συνιστά τον περιορισμό της ποσότητας προστιθέμενης ζάχαρης που καταναλώνεται ημερησίως. «Πιείτε νερό αντί για ζαχαρούχα ροφήματα και επιλέξτε πιο υγιεινά σνακ αντί τροφίμων πλούσιων σε προστιθέμενη ζάχαρη. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων για να ελέγξετε την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στα προϊόντα που αγοράζετε, αναζητώντας συστατικά όπως σιρόπια, γλυκόζη, φρουκτόζη, σακχαρόζη και μαλτόζη. Αν γνωρίζετε πού κρύβεται η ζάχαρη θα μπορέσετε να τη μειώσετε πιο εύκολα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Preventive Cardiology.

Διαβάστε επίσης:

Υπερκατανάλωση ζάχαρης: Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία (εικόνες)

Αποχή από τη ζάχαρη: Τα οφέλη για το σώμα

Πώς θα μειώσετε την επιθυμία για γλυκά (εικόνες)