ΥΓΕΙΑ

Καλή καρδιαγγειακή υγεία: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Ακόμη και αν κάποιος έχει γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη άνοιας, η καλή καρδιαγγειακή υγεία μπορεί να τον προστατεύσει από την εκφυλιστική ασθένεια, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Καλή καρδιαγγειακή υγεία: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.211 συμμετέχοντες. Όσοι από αυτούς είχαν βαθμολογία υψηλού γενετικού κινδύνου βάσει κοινών γενετικών μεταβλητών, συμπεριλαμβανομένου ενός αλληλόμορφου γονιδίου που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη Ε (APOE) ε4, παρουσίασαν 2,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας συγκριτικά με τα άτομα που είχαν βαθμολογία χαμηλού κινδύνου και δεν είχαν το αλληλόμορφο γονίδιο APOE ε4.

Η καλή καρδιαγγειακή υγεία, όπως ορίζεται από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, σχετίστηκε με 0,45 φορές χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με την κακή καρδιαγγειακή υγεία.

«Η σύνδεση ανάμεσα στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου γίνεται όλο και πιο σαφής με κάθε νέο εύρημα. Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα στείλουν ένα μήνυμα στο κόσμο, αυτό της άσκησης, της μείωσης του στρες και της υγιεινής διατροφής. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας, ανεξάρτητα από τους γενετικούς παράγοντες», επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, Δρ. Sudha Seshadri.

«Επιβάλλεται να ξεκινήσουμε σήμερα. Από τα ευρήματά μας φαίνεται ότι η καλή καρδιαγγειακή υγεία μετριάζει τον κίνδυνο άνοιας σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο», προσθέτει η ερευνήτρια Claudia Satizabal.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Διαβάστε επίσης:

Δυσκολίες όρασης & ακοής: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Η διατροφή «κλειδί» για την υγεία του εγκεφάλου

Οι 7 παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση της καρδιάς